Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody 5 tipů, jak udržet autobaterii v kondici

5 tipů, jak udržet autobaterii v kondici

02. 02. 2023
|

Autobaterie má obvykle životnost 3 až 5 let, ale špatné zacházení může životnost akumulátoru výrazně zkrátit. Na autobaterii mají vliv povětrnostní podmínky, ale také způsob jízdy a pravidelná údržba automobilu. Připravili jsme pro vás 5 jednoduchých tipů, jak prodloužit životnost autobaterie.

1.Jezděte s autem pravidelně

Pokud necháváte auto dlouho stát, rozhodně životnosti autobaterie nepomáháte. Pro správnou kondici akumulátoru je důležité, aby byl alespoň jednou týdně v permanenci po dobu alespoň 30 minut v kuse.




Pokud necháte auto odstavené několik týdnů, je dost možné, že se vám poté nepodaří nastartovat. Autobaterii neprospívá ani pravidelné krátké popojíždění. Pokud máte práci například jen 15 minut od domova, zlepšete kondici autobaterie delší víkendovou cestou.
 

2.Nepoužívejte elektrická zařízení vozu při vypnutém motoru

Omylem ponechaná rozsvícená světla bývala jednou z nejčastějších příčin vybité autobaterie. Dnešní vozy na tuto skutečnost už většinou upozorní nepříjemným zvukovým signálem. 



Pořád se však může stát, že omylem necháte svítit vnitřní osvětlení. To sice nežere tolik, ale při dlouhém svícení také může baterii vybít. Stejně tak není úplně dobré nechávat puštěné rádio po vypnutí motoru.

3.Věnujte čas očistě autobaterie

Špína a vlhkost na povrchu autobaterie mohou postupem času prosakovat skrz pouzdo autobaterie a následně způsobit zkrat. Setřete alespoň jednou za měsíc špínu z povrchu baterie, abyste této nepříjemnosti předešli.

Mezi další běžné problémy patří koroze na svorkách akumulátoru. Zkorodované připojovací svorky autobaterie mohou bránit proudění elektřiny, proto je občas očistit svorky a kontakty na akumulátoru speciálním kartáčkem. Před čištěním samozřejmě odpojte svorky, abyste eliminovali možnost úrazu.

4.Občas zkontrolujte napětí v baterii, případně ji dobijte

Měření napětí v baterii vás může ochránit před selháním akumulátoru na cestě. Test autobaterie provedete i v domácích podmínkách s pomocí testeru autobaterií.

Jako první připojte kladný pól testeru ke kladnému pólu baterie, stejný postup opakujte se záporným pólem. Následně uvidíte údaj o napětí. Plně nabitá baterie obvykle ukazuje hodnotu mezi 12,4 a 12,8 V.

Pokud je napětí mimo tato čísla, je pravděpodobně vybitá a bude potřeba ji dobít s pomocí nabíječky autobaterií. To ovšem platí jen v případě, že tester ukazuje napětí alespoň 12 V. Cokoliv pod tuto hodnotu už je obvykle je marná snaha.

Jak nabíjet autobaterii?

Postup nabíjení autobaterii je obvykle napsaný v návodu k nabíječce, ale bude vypadat asi nějak takdo:
 
  1. Připojte červený kabel z nabíječky na kladný pól baterie.
  2. Následně připojte černý kabel na záporný pól.
  3. Zkontrolujte, zda svorky drží pevně na správném místě.
  4. Teprve v tuto chvíli zapojte nabíječku do elektřiny.
  5. Pokud to je potřeba, zvolte typ baterie a hodnotu napětí. Většina nabíječek si ale poradí automaticky.
  6. Nezbývá nic jiného, než čekat. Nabíjení autobaterie může trvat až 10 v hodin v závislosti na stupni vybití a nabíjecí kapacitě nabíječky.

Jak nastartovat auto startovacími kabely?

Pokud se vám stane, že se vám baterie vybije na cestě, existuje možnost ho nastartovat za pomoci druhého vozu skrz startovací kabely. Postup je následující:
 
  1. Zaparkujte auto s nabitou baterií poblíž auta s vybitou baterií.
  2. Otevřete kapoty obou vozů a najděte umístění autobaterií, případně odstraňte plastové kryty, abyste měli k akumulátorům dobrý přístup.
  3. Napojte jeden konec červeného kabelu na + vybité baterie, druhý konec na + nabité baterie.
  4. Připojte černý kabel k - na dobré baterii, druhý konec připevněte na kostru vozu.

 
  1. Nastartujte funkční automobil a nechte několik minut motor běžet na volnoběh.
  2. Nastartujte motor původně mrtvého vozu a nechte ho několik minut běžet na volnoběh.
  3. Pokud jste nastartovali bez problémů, odpojte opatrně černý kabel od baterie, poté z kostry druhého vozu.
  4. Nakonec odstraňte červený kabel z vypomáhajícího vozu a poté z původně vybité baterie.
  5. Nyní je dobré se s autem projet na delší trasu, aby se autobateri dobila za pomoci alternátoru.

5.Nechte zkontrolovat autobaterii při příští servisní kontrole

Nejste úplně technický typ, ale máte obavy o stav vaší autobaterie? Nechte si stav akumulátoru otestovat při příští návštěvě autoservisu. Budete tak mít jistotu, že máte akumulátor v pořádku a nemusíte se tak obávat, že v zimě nenastartujete.

Další ADR tipy pro údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.