Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak často měnit olej v autě?

Jak často měnit olej v autě?

04. 01. 2023
|

Pravidelná výměna motorového oleje je základním servisním úkonem pro optimální chod motoru i pro jeho dlouhou životnost. Názory na interval výměny se různí a lidé často překračují i horní hranici pro výměnu oleje. To vám možná jednorázově ušetří pár stovek, avšak však dříve či později zákonitě dojde k rychlejšímu opotřebení třecích částí motoru. Jejich výměna je pak nesrovnatelně dražší než náklady na pořízení a výměnu oleje. Včasná výměna maziva je jedním ze základních předpokladů pro udržení auta v dobré kondici.

Jaký interval výměny oleje tedy dodržet?

Jednoduchá otázka, ale složitější odpověď. Každé auto má svá specifika a zároveň se využívá k jinému stylu jízdy a různé vzdálenosti. Nejčastěji se uvádí interval pro výměnu oleje 10 až 15 tisíc kilometrů a my s ním ve většině případů naprosto souhlasíme.

Jak často měnit olej - Jaký interval výměny oleje dodržet?

Doporučený interval vždy uvádí výrobce konkrétního vozu v příručce. Pokud chcete mít jistotu, že pro své auto děláte to nejlepší, nic určitě nezkazíte zkrácením intervalu na 5 až 8 tisíc km. U aut s malým ročním nájezdem (do 10 tisíc km) vyměňte olej každý rok. Vlastnosti oleje degradují nejen počtem km, ale i vlivem počasí a počtem studených startů.

Společně s výměnou oleje vyměňte také olejový filtr. V zaneseném filtru bývá zatuhnutý olej, který povolí až po zahřátí, do té doby hrozí, že vše pojede „na sucho“, což také výrazně snižuje životnost celého motoru.

Náš tip: Zároveň s výměnou olejového filtru doporučujeme měnit i vzduchový filtr, jehož úkolem je bránit vniknutí prachu a nečistot do motoru. Při této příležitosti můžete rovnou vyměnit i kabinový (pylový) filtr, který se stará o zdravé klima ve voze.

Možná jste si všimli, že jsou na vzestupu tzv. longlife oleje, které slibují nájezd až 30 tisíc km. Zde je však třeba zdůraznit, že to zdaleka neplatí za každých podmínek a pro každé auto. Důležitým aspektem je totiž také olejový filtr, jehož maximální životnost je kolem 15 tisíc km. Otázka tedy je, zda se vám při výměně filtru nevyplatí rovnou vyměnit i olej.

Jak vybrat správný olej do mého auta?

Výběr motorového oleje na první pohled zdá složitý, ve finále je však celkem jednoduchý. Přečtěte si náš článek o tom jak zjistit správný typ oleje do auta?. Základní hodnoty oleje jsou vypsané v servisní knížce vozu. Tou se řiďte vždy, pokud vám automechanik nebo jiný odborník neporadí jinou variantu (většina motorů má určitou toleranci).

Jak často měnit olej - Jak vybrat olej?

Velmi důležité je označení SAE, které uvádí viskozitu oleje a výkonnostní třída ACEA (Evropa) / API (Amerika), která přibližuje vlastnosti maziva v závislosti na provozním zatížení. Pokud si nejste ještě jisti typem oleje, můžete využít mazacích plánů od výrobců. Stručný návod jak zjistit správný typ oleje do auta?. Jestliže už znáte tyto údaje (např. 5W30, 10W40, 0W20 atd.), zbývá vám ještě zvolit si konkrétní značku a olej.

Většina značkových výrobců pokrývá všechny výkonnostní třídy a viskozity. Kromě ceny oleje je dobré přihlédnout také ke zkušenostem motoristů a automechaniků s konkrétním olejem. Nejlevnější 5litrové balení oleje stojí kolem 500 Kč a i levnější oleje svou práci odvedou poměrně solidně. Vybrané značky také nabízí různé prémiové oleje, které snižují tření a tím pádem i opotřebení součástek motoru.

Mezi velmi spolehlivé značky olejů se řadí např. Aral, Castrol, Shell, Motul, Total či Mobil. Oleje těchto výrobců mají optimální viskozitu a jejich součástí jsou aditiva, která zlepší výkon a prodlouží životnost motoru.

Co se stane, když nevyměním olej včas?

Každé prodloužení intervalu pro výměnu oleje má své následky. Ty sice obvykle nejsou viditelné zvenčí a zpočátku se neprojevují ani na chodu motoru. Uvnitř motoru však postupně dochází ke hromadění karbonových částic, které působí jako tichý zabiják.

Jak často měnit olej - Co se stane když nevyměním olej v čas

Mají za následek špatné promazávání jednotlivých součástek motoru. To samozřejmě vede k nadměrnému opotřebení třecích částí. Teplota hnací jednotky se zvýší oproti normálu, dochází ke zvýšení spotřeby a ztrátě výkonu. V poslední fázi pak může dojít k nevratnému poškození jednotlivých komponentů, v nejhorších případech k přehřátí a zadření motoru.

Následky zbytečného odkládání výměny oleje se nemusí projevit hned, ani za rok, ale klidně až za 5 či 10 let, kdy už má auto něco za sebou. Výsledkem bývá nečekané selhání komponentů, ztráta výkonu a nutná oprava v hodnotě desítek tisíc korun.

Všem těmto nepříjemnostem se přitom dalo předejít roční investicí kolem 2000 za balení oleje a poměrně jednoduchý servisní úkon. Nepodceňujte proto pravidelnou výměnu oleje a filtrů. Výrazně tak přispějete nejen k lepšímu výkonu svého vozu, ale především k jeho delší životnosti.

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.