Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak často měnit olej v převodovce a jaký olej patří do jaké převodovky?

Jak často měnit olej v převodovce a jaký olej patří do jaké převodovky?

13. 01. 2023
|

Výrobci převodovek udávají životnost převodovky stovky tisíc km. Pro zachování takto dlouhé životnosti se však o ní musíte starat. Mezi základní údržbu převodovky patří výměna oleje v převodovce. Kdy nastal čas pro výměnu oleje v převodovce a jaký olej do převodovky vybrat pro váš vůz? Pro odpovědi na tyto otázky čtěte dále.

První výměna oleje v převodovce přichází dřív, než byste čekali

Mezi řidiči panuje přesvědčení, že čas pro první výměnu oleje v převodovce nastává cca. pro 100 tisících najetých km. První výměna oleje v převodovce by však měla přijít už mnohem dříve. A to dokonce už po 5 až 10 tisících km na tachometru.

Převodovka si totiž s motorem a dalšími součástkami musí v první řadě tzv. sednout. V hantýrce automechaniků se tomuhle procesu říká „lapování“. Kovové součástky vozu se velmi rychle opotřebovávají a přizpůsobují jedna druhé. Při 100 tisících km byste však měli přistoupit k druhé výměně oleje v převodovce.

Výměna oleje v manuální převodovce

U manuální převodovky má olej za úkol víceméně stejné funkce, jako motorový olej v motoru. Stará se hlavně mazání mechanických součástek, ale zajišťuje také chlazení a pohlcování nečistot.

V běžných podmínkách stačí vyměňovat olej v manuální převodovce každých 60 až 100 tisíc km. Obecně platí, že čím větší a těžší vůz máte, tím častěji je třeba olej měnit.

Větší zátěž si žádá častější výměnu oleje

Větší pozor si dejte u aut, která vozí těžké náklady, případě jezdí v náročném horském terénu. Pořádně zabrat dostávají také převodovky ve sportovních automobilech, které jezdí na okruhu. I zde převodovka trpí o poznání více než v běžném osobním voze. Totéž platí i pro auto, se kterým často taháte přívěs či karavan. 

Převodovka je v takovém případě často vystavena vyšší provozní teplotě, takže dochází k rychlejší degradaci oleje. Ve všech uvedených případech větší zátěže byste olej v převodovce měli měnit alespoň každých 40 tisíc km.

Výměna oleje v automatické převodovce

Automatická převodovka využívá hydraulický olej. Jeho druhotnou, ale zároveň extrémně důležitou funkcí je generování tlaku potřebného pro provoz automatické převodovky. 

Olej u automatické převodovky zajišťuje také chlazení. Jeho včasná výměna je tedy naprosto nezbytná k tomu, aby automatická převodovka vašeho vozu vydržela více než pár desítek tisíc kilometrů.

Hydraulický olej je v běžných podmínkách potřeba vyměnit alespoň každých 40 tisíc km. Pokud jezdíte v náročnějších podmínkách, přistupte k ještě častější výměně oleje v automatické převodovce.

Jak vybrat správný olej do převodovky?

Správný převodový olej, podobně jako další provozní kapaliny nejlépe určí příručka k vašemu vozu. Pro správný výběr převodového oleje či hydraulického oleje, případně plastického maziva potřebujete znát specifikace, které určuje výrobce vozu. Případně se správného oleje do převodovky dopátráte i pomocí našeho konfigurátoru pro výběr náhradních dílů pro osobní vozy.

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.