Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak poznat kdy mám vyměnit brzdovou kapalinu?

Jak poznat kdy mám vyměnit brzdovou kapalinu? 


Brzdová kapalina je důležitou součástí brzdového systému vašeho vozidla, která pomáhá přenášet sílu z brzdového pedálu na brzdové destičky nebo kotouče. Kapalina se v průběhu času postupně znečišťuje a absorbuje vlhkost, což může snížit účinnost brzdového systému a způsobit problémy při brzdění.

Obecně se doporučuje vyměnit brzdovou kapalinu každé 2-3 roky, nebo po ujetí 30 000 - 50 000 kilometrů. Nicméně, časový interval a kilometrový limit se mohou lišit v závislosti na konkrétním modelu vozidla a provozních podmínkách.

Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je nutná výměna brzdové kapaliny:

    1. Vizuální kontrola: Vizualizujte kapalinu v nádržce brzdové kapaliny. Pokud je kapalina špinavá nebo kalná, může být nutné ji vyměnit.

    2. Test kvality kapaliny: Existuje speciální tester brzdové kapaliny, který měří kvalitu brzdové kapaliny. Tento test může být prováděn ve specializovaných servisních střediscích.

    3. Kontrola hladiny brzdové kapaliny: Pravidelně kontrolovat úroveň hladiny brzdové kapaliny v nádržce. Pokud se hladina snižuje, může to znamenat únik kapaliny, což může být signálem k výměně.

    4. Zvuky a vibrace: Pokud při brzdění slyšíte zvuky nebo cítíte vibrace, může to být důsledkem znečištěné nebo ztracené brzdové kapaliny.

V případě, že si nejste jisti, zda máte vyměnit brzdovou kapalinu, je nejlepší se poradit se zkušeným mechanikem nebo vyzkoušet některou z výše uvedených kontrol. Vyměnění brzdové kapaliny není složitý proces, ale je nutné, aby byl proveden odborně, aby se zajistila bezpečnost vozidla a jeho posádky.



Specifikace brzdových kapalin:


Specifikace brzdových kapalin jsou určeny pro zajištění správné funkce brzdového systému a bezpečnosti provozu vozidla. Tyto specifikace určují požadavky na chemické složení, viskozitu, bod varu, bod tuhnutí, korozivní vlastnosti a další faktory, které ovlivňují výkon brzdového systému.
 

Mezi nejčastější specifikace brzdových kapalin patří:


    1. DOT 3: Tato specifikace je nejrozšířenější v Severní Americe a vychází z norem amerického ministerstva dopravy. Brzdové kapaliny s touto specifikací mají minimální bod varu 205 °C a minimální bod tuhnutí -40 °C.

    2. DOT 4: Tato specifikace je také používána v Severní Americe a vychází z norem amerického ministerstva dopravy. Brzdové kapaliny s touto specifikací mají minimální bod varu 230 °C a minimální bod tuhnutí -45 °C.

    3. DOT 5,1: Tato specifikace se týká silikonových kapalin a má bod varu 260 °C a bod tuhnutí -55 °C. Tyto kapaliny se používají převážně v závodních vozidlech a motocyklech.

    4. ISO 4925: Tato mezinárodní norma určuje požadavky na glykolové brzdové kapaliny. Kapaliny splňující tuto normu mají minimální bod varu 260 °C a minimální bod tuhnutí -50 °C.

    5. JIS K2233: Tato japonská norma určuje požadavky na glykolové kapaliny. Kapaliny splňující tuto normu mají minimální bod varu 230 °C a minimální bod tuhnutí -50 °C.

Důležité je dodržovat specifikace brzdových kapalin, které jsou uvedeny v návodu k obsluze vozidla, aby byla zajištěna maximální účinnost brzdového systému a bezpečnost provozu.



Autor článku
Lukáš Pastrňák

Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.