Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak prodloužit životnost autobaterie?

Jak prodloužit životnost autobaterie?

12. 05. 2023
|
Jak prodloužit životnost autobaterie?

Autobaterie je jednou z nejdůležitějších součástí každého vozidla. Jakmile autobaterie selže, vozidlo se zastaví, což může způsobit spoustu nepříjemností. Proto bychom se o autobaterii měli starat tak, aby se co nejvíce prodloužila její životnost. Běžná výdrž autobaterie se většinou uvadí kolem pěti let, z důvodu špatného zacházení to však může být i mnohem méně. Životnost autobaterie ovlivňuje mnoho faktorů. Tím nejdůležitějším faktorem, který má vliv na to, jak dlouho bude autobaterie fungovat, je počasí. Především teplé počasí spolu s běžícím motorem, který rovněž produkuje velké teplo, může vést k tomu, že se autobaterie rychleji opotřebuje. V tomto článku se dozvíte, jak prodloužit životnost autobaterie, aby vám vydržela co nejdéle.


Příznaky zhoršující se životnosti autobaterie


Existuje několik příznaků, které ukazují, že autobaterie ztrácí na své životnosti.

Mezi ně patří:


  • zhoršení startovacího výkonu vozidla, pokud vozidlo špatně startuje nebo startování trvá déle než obvykle, může to být známkou zhoršující se životnosti autobaterie,
  • zvuky při startování, ozývají-li se při startování vozidla zvláštní zvuky, může to znamenat, že je autobaterie ve špatném stavu,
  • světla svítí slaběji, jestliže světla vozidla zeslabují nebo začnou blikat, může to být znakem toho, že se autobaterie blíží svému konci,
  • ztráta napětí, pokud autobaterie ztrácí napětí, může to vést ke ztrátě energie a k vypnutí elektrických komponentů v automobilu.

Pokud už teď víte, že životnost vaší autobaterie není pro provoz auta či motorky dostačující, kupte si novou autobaterii ještě dnes.


Jak prodloužit životnost autobaterie?


Životnost autobaterie ovlivňuje mnoho faktorů. Pokud budete dodržovat jednoduchá pravidla, můžete životnost autobaterie prodloužit až o několik let.


Pravidelná údržba


Pravidelná údržba je pro prodloužení životnosti autobaterie klíčová. Měli byste pravidelně kontrolovat stav a úroveň elektrolytu v baterii, stejně jako čistit korozivní usazeniny na klematech. V případě potřeby můžete použít čistící kartáček nebo speciální čistící sprej.


Správné používání autobaterie


Při delším stání zkuste zaparkovat na místě, které není celý den vystaveno přímému slunečnímu záření. Pokud své vozidlo nebudete používat déle jak týden, měli byste odpojit autobaterii a uchovávat ji v suchém a chladném prostoru. Jestliže auto není v provozu, tak to nepřehánějte s klimatizací a ostatními spotřebiči, které berou energii z autobaterie. Nezapomeňte ani na pravidelné nabíjení, pokud se autobaterie nedobíjí pravidelně, může to vést ke zhoršení její životnosti.


Volba správné autobaterie


Výběr autobaterie hraje velkou roli. Pokud se rozhodnete pro nákup nové baterie, určitě se zaměřte na kapacitu, výkon, značku a typ autobaterie. Pokud si nevíte rady, můžete nás kontaktovat, rádi Vám s výběr autobaterie pomůžeme. Jestliže o výběru autobaterie máte jasno, můžete si u nás novou autobarerii rovnou zakoupit.


Autobaterie je důležitou součástí našeho vozidla, výběr vhodné autobaterie a správná údržba může výrazně prodloužit její životnost. Dbejte především na výběr kvalitní baterie s dostatečným výkonem, správné nabíjení a údržbu. Pokud si nejste jisti, jakou baterii si pořídit, neváhejte se poradit s odborníky v autorizovaném servisu.


Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.