Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak umýt auto po zimě bez poškození laku?

Jak umýt auto po zimě bez poškození laku?

27. 01. 2023
|

Sníh, posypová sůl, štěrk a písek. Pro karoserii a podvozek vašeho automobilu je zima nejnáročnějším obdobím roku. Většina řidičů však údržbu exteriéru vozu během zimních měsíců vozu zrovna dvakrát neřeší. Na jaře teplota stoupá teplota a hlavně intenzita slunečního záření. Nastává čas vynahradit svému vozu vše, o co jste ho během zimy ochudili.

Vyhněte se nešetrným kartáčům v myčce

Při mytí se dotýkejte karoserie vždy jen čistou a měkkou houbou, abyste si na autě neudělali škrábance. Při první očistě po zimě se také vyhněte kartáčům na wapkách například u čerpacích stanic. Zde si nemůžete být na 100 % jistí, jestli zde těsně před vámi někdo neumýval offroad. Kartáč plný bláta a písku také není něco, co chcete svému autu dopřát.

Nepodceňte přípravu

Jěště než začnete s očistou vozu, nezapomeňte na několik detailů. Oblečte si pracovní oblečení, sundejte veškeré prstýnky, hodinky a další šperky z rukou. Případně si prohlédněte, zda nemá vaše oblečení nějaké vystouplé zipy. K poškození laku stačí opravdu málo.

Tu nejhorší špínu je nutné nejdříve rozmočit

Postříkejte vůz přípravkem, který má za úkol odstranit špínu, hmyz a mastnotu. Takové přípravky se často označují jako odstaňovač hmyzu, ještě lepší účinky však přinese tzv. aktivní pěna.

Speciální péči věnujte diskům

Disky automobilů obvykle patří mezi nejvíce znečištěné části vozu, proto si zaslouží i speciální péči. Ideální je použít speciální čistič disků kol, který si poradí i s agresivní špínou jako jsou např. kousky asfaltu, zbytky lepidla z lepení závaží a připečený prach z brzdových destiček. Na tuto část vozu můžete použít také speciální kartáč na mytí disků, se kterým dobře dosáhnete do všech zákoutí kol.
 

Nezapomeňte na důkladný oplach

Po tom, co uvidíte, že špína povolila, nastal čas pro důkladné opláchnutí vozu. Ideální je použít vysokotlaký čistič, tzv wapku. Začněte od střechy postupně stahujte nečistoty směrem dolů.


Důkladnou péči pak věnujte také podvozku a zejména podběhům, kde se během zimy obvykle nahromadí nejvíc špíny. Pořádně vystříkejte také případný prostor mezi blatníkem, prahem a podběhem. Zde se u některých vozů hromadí špína, která má za následek rozvoj koroze.

Přichází čas pro šampon a mycí houbu

Teprve teď dostane prostor mycí houba a autošampón. Kvalitní houba by měla dobře sát a být měkká, aby kopírovala všechny záhyby karoserie. Lakované části vozu vždy čistěte měkkou částí houby! 

Důležitým aspektem je výběr správného autošamponu. Na trhu jsou totiž stovky různých druhů. My máme výborné zkušenosti např. s autošampóny Sonax. Houbu pravidelně oplachujte, ideálně pokaždé, kdy se dostanete na nějaké hodně znečištěné místo, především tedy ve spodní části karoserie. V momentě, kdy máte šampón nanesený na celém voze, nastává čas pro další oplach.

Sušení nenechávejte jen na sluníčku

Abyste se vyhnuli zasychání kapek na karoserii, je nutné ji vysušit. Vsaďte buď na silikonovou stěrku na vodu, případně raději na utěrku na čistění karoserie. Pokud doma máte kompresor a vzduchovou pistoli, je dobré vyfoukat vodu ze všech záhybů a spár. V opačném případě bude voda vytékat postupně a ztíží veškeré další kroky. 

S pomocí vzduchové pistole můžete vyčistit také záhyby pod čelním sklem, kde se často drží listí a další nečistoty. Rozhodně však na motorový prostor nepoužívejte vodu. Moderní auta jsou plná elektrických systémů a voda může snadno způsobit i desetitisícové škody.

Dejte autu blyštivý lesk

Aby dokonalý vzhled vozu vydržel co nejdéle, je nezbytné karoserii ošetřit leštěnkou s voskem. V první řadě však ošetřete venkovní černé plasty, na které se hodí např. přípravek Turtle Wax Lesk pro plasty exteriérů. Leštěnka by totiž na plastech mohla zanechávat bílé šmouhy. 

Následně přichází na řadu leštěnka. Zde je opět na výběr nepřeberné množství výrobků, které všechny slibují dokonalý lesk po dlouhou dobu. Na rovinu si přiznejme, že jde často spíše o marketingové sliby než dlouhodobý účinek. Samozřejmě záleží také na tom, v jakých podmínkách a v jakém terénu budete jezdit po mytí vozu.


My můžeme jen doporučit například leštěnky Amtra, které nabízejí výborné výsledky za dostupnou cenu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv leštěnku, vždy ji aplikujte ve stínu. K leštění se hodí například jelenice či utěrka na exteriér z mikrovlákna.

Auto máte jako nové!

Hodina až hodina a půl vašeho času a auto vypadá jako nové. Je pravdou, že důkladná očista vozu si vyžádá nákup několika speciálních přípravků v řádu stokorun, ale rozhodně nejsou jen na jedno použití. Pokud si vyhradíte v garáži prostor, určitě se vám tato autokosmetika šikne nejen při jarní očistě vozu. 

PS: Pokud se budete držet našeho návodu na jarní mytí vozu, uděláte pro údržbu vozu mnohem lépe, než kdybyste mu zaplatili byť ten nejdražší program v automatické myčce.

Další ADR tipy pro údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.