Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat čelovku pro práci i sport

Jak vybrat čelovku pro práci i sport

22. 02. 2023
|

Klíčem k nalezení té správné čelovky je dobré vědět, jaké vlastnosti jsou pro vás důležité. Zamyslete se nad aktivitami, při kterých plánujete čelovku používat. Budete kempovat s přáteli? Hledáte čelovku pro trailový běh po lesních cestách? Nebo si jen chcete posvítit na práci?

Podle čeho vybírat čelovku?

Podívejte se, jaké jou hlavní vlastnosti čelovky, které je třeba zvážit a které vám pomohou vybrat tu správnou čelovku pro vás:
  • Jas čelovky v lumenech udává, jakou intenzitou bude čelovka svítit.
  • Důležitý je také typ nabíjení. Existují čelovky s integrovanou baterií, které jednoduše nabijete skrz usb kabel, ale i klasické čelovky na tužkové baterie.
 


 
  • Životnost baterie v hodinách udává, jak dlouho vám bude čelovka svítit. Výdrž je důležitá především pro dlouhé aktivity, jako např. horské pochody či ultramaratony.
  • Systém uchycení. Základní je guma po obvodu hlavy, ale sofistikovanější čelovky mají do protivky ještě druhý pásek.

Jak velký jas čelovky potřebujete?

Lumeny jsou jednotkou pro určení jasu. Množství lumenů, které potřebujete, závisí na tom, k čemu je plánujete používat. Zároveň ne vždy nejjasnější znamená nejlepší. Téměř všechna světla mají vysoký, nízký a blikající režim.
 
  • Čelovka s intenzitou nad 25 lumenů v pohodě postačí pro procházku se psem ve městě, čtení ve stanu či při výpadku proudu.
  • Čelovka s intenzitou 200 a více lumenů je vhodná pro běh či noční turistiku.
  • Čelovky se 600 a více lumeny zajistí dobrou viditelnost při při večerní jízdě na kole či na běžkách.
  • Čelovky s 1000 a více lumeny se používají pro rychlou jízdu na kole, lyžování. Často je pro vyhledávání osob používá i horská služba.

Jaké napájení vám vyhovuje?

  • Dobíjecí čelovku jednoduše nabijete skrz USB kabel. Můžete ji nabíjet nejen přímo ze sítě, ale také za pomoci powerbanky.
  • Čelovky na tužkové či mikrotužkové baterie sice nenabijete, ale zase můžete okamžitě vyměnit baterie a pokračovat v činnosti.
  • Některé čelovky kombinují možnost napájení z USB s klasickými bateriemi. Můžete tak získat to nejlepší z obou možností.

Jak dlouhou životnost baterií potřebujete a jak ji prodloužit?

Obecně platí, že čím vyšší intenzitu světla použijete, tím kratší bude výdrž baterie. Výrobce obvykle uvádí různé časy pro různé intenzity svícení. Intenzita světla se obvykle se slábnoucími bateriemi snižuje. To nemusí být problém při procházce se psem, ale např. při jízdě na kole to je jistá komplikace. Pokud víte, že budete potřebovat prodloužit čas svícení, je dobré snížit jeho intenzitu. Ke snížení kapacity baterie může docházet také v chladném počasí. Snažte se proto udržet baterie v teple, abyste prodloužili výdrž čelovky.
 

Náš tip:


ENERGY Čelovka 
MILWAUKEE Čelovka  
MILWAUKEE Čelovka na přilbu nabíjeci USB 
NEO TOOLS Čelovka USB dobíjecí 800 lm CREE XML-T6 LED 
SCANGRIP HEAD LITE 2v1 inovace Nabíjecí čelovka
Celá nabídka ZDE ...... 

Celá nabídka ZDE .....

ADR tipy pro údržbu vozu:
 


Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.