Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat ten správný kompresor pro vaše účely?

Jak vybrat ten správný kompresor pro vaše účely?

01. 03. 2023
|
Nafukování pneumatik a bazénu, vymalování bytu a posezení u piva s přáteli. Na všechny zmíněné činnosti se vám bude hodit kompresor. V následujícím článku vám poradíme, jak vybrat ten pravý kompresor pro vaši domácnost či dílnu.

Základní rozdělení kompresorů

  • Šroubový kompresor využijete jen v případě, že si zařizujete autodílnu či pneuservis. Jde o zbytečně velké a poměrně drahé zařízení, které je pro domácí účely i zbytečně moc výkonné.
  • V běžné dílně si vystačíte s pístovým kompresorem, který je lehčí a o dost levnější. Zároveň bývá snadno přenosný díky kolečkům. Pístové kompresory se dále dělí na olejové a bezolejové
  • V 90 % si však v domácnosti vystačíte s digitálním kompresorem či analogovým hobby kompresorem, který bude stačit na nafoukání pneumatiky i lehátka. Například pivo si s ním ale nenačepujete.
  • V poslední době se začínají uplatňovat také aku kompresory, kde oceníte na místech bez elektrické energie.

Rozdělení kompresorů podle napájení

  • Většina větších kompresorů do dílny je napájená z klasické 230 V zásuvky. 
  • Hobby kompresory jsou naopak dimenzované pro 12 V zásuvku v autě. Existují mezi nimi však i vyjímky, které kombinují obě možnosti.

Kdy budete potřebovat kompresor se vzdušníkem?

Pro běžné činnosti jako je dofouknutí pneumatik či nafouknutí míče kompresor se vzdušníkem rozhodně není kompresor s vzduchovým zásobníkem třeba. 




Pokud ale například ke kompresoru chcete připojit stříkací pistoli, tak kompresor se vzdušníkem (vzduchovým zásobníkem) budete potřebovat. Obvykle se vyrábí kompresory se vzdušníkem 24 l, 50 l a 100 l. Záleží na vás, jak velkou zásobu vzduchu budete pro práci potřebovat.

Vyberte si kompresor u nás »

Další ADR tipy pro výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.