Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Pravidelná výměna stěračů zajistí krásný výhled

Pravidelná výměna stěračů zajistí krásný výhled

01. 11. 2022
|
Přestože stěrače patří mezi důležité bezpečnostní prvky každého vozu, najde se spousta řidičů, která jejich stav vůbec neřeší. Výsledkem je ztížený výhled z vozu a větší riziko nehody. Pravidelný servis a výměna stěračů přitom nepatří mezi úkony, které by vás měli zruinovat.
 

Zteřelé gumičky stěračů neplní správně svou funkci


Schválně se někdy za deště zadívejte na kolonu automobilů. Pravděpodobně zjistíte, že minimálně u poloviny automobilů nepracují stěrače tak, jak by měly. Jejich zteřelé a potrhané gumičky stěračů ledabyle poskakují po čelním skle a zdaleka nestírají tak, jak byste očekávali. V těch nejhorších případech spíše rozmazávají vodu a špínu po celém čelním skle.

Investice do gumiček na stěrače se přitom počítá maximálně ve stokorunách za celou sadu pro čelní i zadní sklo. Jejich výměnu navíc zvládnete svépomocí během pár minut.



 

Věnujte pozornost výběru kvalitních stěračů


Na stíracích lištách a gumičkách se určitě nevyplácí přehnaně šetřit. Nejlevnější stěrače obvykle drhnou, nestírají celou plochu, nebo mají nízkou životnost. Životnost stěračů závisí také na tom, jakým způsobem je používáte. Např. stíráním špíny nasucho bez ostřikovačů riskujete nejen poškození stírací lišty, ale také okna. Prach a další nečistoty, které stíráte totiž působí jako brusný papír. Vždy proto mějte v nádržce dostatek náplně do ostřikovačů.





Sada nových originálních stěračů na běžné auto stojí kolem 500 Kč, prémiové značky si účtují až 1500 Kč za přední stěrače. V případě, že chcete ušetřit a pořizujete neoriginální stěrače, podívejte se na jejich recenze, nebo se poraďte s prodejcem.
 

Základní údržba stěračů


Pokud jste parkovali pod stromem, odstraňte z čelního skla a stěračů listí, větvičky a další větší nečistoty, které by mohly bránit pohybu stěračů a zhoršit výhled z auta. Doporučujeme také občas lišty stěračů nadzvednout a otřít je hadříkem.

S příchodem zimy si dejte pozor na přimrzající stěrače. V lepším případě můžete pokusem o stírání se zamrzlými stěrači zničit gumičky stěračů či zlomit stěrač, v horším případě dokonce zničit jejich motorek. Během odklízení sněhu škrábání námrazy tedy vždy zkontrolujte, zda nejsou stěrače přimrzlé k čelnímu sklu, případně je s pomocí škrabky a rozmrazovače opatrně uvolněte.

Stěrače včetně veškerého příslušenství najdete v autorizovaných autoservisech, v prodejnách autodílů, ale také na našem e-shopu ADR Autodíly.
Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.