Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Údržba klimatizace: Sbohem zápachu a bakteriím

Údržba klimatizace: Sbohem zápachu a bakteriím

10. 02. 2023
|

Neudržovaná klimatizace v autě je zdrojem nepříjemného zápachu, respiračních onemocnění a alergií. V dnešním článku se dozvíte, jak správně používat klimatizaci a jak čistit klimatizaci. Výsledkem bude svěží vzduch v autě a zdravá rodina.

Se začátkem prvních teplejších dní bývají řidiči překvapení, že jim klimatizace nechladí nepříjemně smrdí. Údržba klimatizace je jedna z věcí, na kterou hodně motoristů zapomíná. Takže jak na to?

Jak vyčistit klimatizaci v autě?

Asi nejpoužívanějším způsobem „čištění“ či „dezinfekce“ klimatizace jsou různé spreje na čištění klimatizace. Úmyslně uvádíme uvozovky, protože efektem je většinou spíše osvěžení interiéru auta než opravdovou desinfekci klimatizace. Samozřejmě nevylučujeme, že nějaké dezinfekční schopnosti kvalitní sprej mít může, ale stoprocentní efekt nelze od těchto sprejů očekávat.


Co když samotný sprej nestačí?

Silně znečištěnou klimatizaci plnou plísní sprej nevyčistí. Obvykle je nutné vyměnit kabinový filtr. U většiny běžných aut to zvládnete svépomocí a i filtr s aktivním uhlím stojí kolem 600 Kč.
 


Pylový filtr se doporučuje vyměnit alespoň jednou za dva roky, případně po 30 000 km. Pokud však trpí někdo z vaší rodiny na alergie a respirační nemoci, raději ho vyměňte jednou za rok. Už během této doby je v něm poměrně dost nečistot. Ideální doba pro výměnu filtru je na jaře před začátkem pylové sezóny.

Profesionální čištění klimatizace ozonem

V rámci velkého servisu klimatizace, na který byste měli jezdit  jednou za dva roky, se provádí důkladné mechanické čištění systému klimatizace, ale především následná dezinfekce ozonem. Ten účinně likviduje bakterie a viry.


K čištění klimatizace ozonem se používá ozonový generátor. Levnější modely pro domácí použití lze pořídit už od 1200 korun. Samotný proces čištění ozonem probíhá podobně jako u spreje v uzavřeném autě, jen to trvá o něco déle.

My však doporučujeme jednou začas autu dopřát profesionální údržbu, při které se používají dražší a výkonnější ozónové generátory a zároveň vám zkontrolují technický stav klimatizace a hladinu chladicího média do klimatizace.

Jak správně používat klimatizaci?

Nevyhýbejte se použití klimatizace během zimy. Pokud funguje správně, pomůže vám odmlžit okna. Nepoužívání klimatizace v zimě vede k jejímu zanášení plísněmi a bakteriemi, které způsobují alergie a nemoci.

Pozor na velké teplotní rozdíly

Naopak v parném létě pamatujte na to, že pro zdraví člověka nejsou dobré náhlé přechody z vychlazeného auta do horkého vzduchu venku. Během delší cesty není sice na škodu nastavit klimatizaci na příjemných 22 stupňů, i když je venku přes 30 °C. Pokud však plánujete zastávku, zvedněte postupně teplotu v autě tak, aby nebyl rozdíl teplot ve voze a venku vyšší než 6 stupňů.
Dobré je také asi pět minut před zastavení auta vypnout klimatizaci a nechat foukat jen vzduch. Výměník klimatizace se tak stihne vysušit proudem vzduchu zvenku. Eliminuje se tím tvorba plísní a bakterií.

Louže pod autem není vždy problém

Řidiči se většinou vyděsí, když v létě najdou pod autem loužičku. Obvykle se však jedná o zkondenzovanou vlhkost z klimatizace, která následně odtéká ven. Není čeho bát. Jde o známku toho, že klimatizace funguje správně.

Další ADR tipy pro údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.