Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Výměna brzdových destiček a kotoučů přinese bezpečnou jízdu

Výměna brzdových destiček a kotoučů přinese bezpečnou jízdu

11. 11. 2022
|
Brzdový systém automobilů stejně jako další součásti vozu podléhá opotřebení, a proto je důležité nezanedbávat jeho údržbu. Podívejte se, jakým způsobem a jak často měnit brzdové destičky a brzdové kotouče, abyste se na brzdy mohli spolehnout.
 

Jak poznám, že je čas na výměnu?


Prvním krokem, který byste měli udělat, je zjistit, jak na tom brzdy vašeho vozu aktuálně jsou. K tomu lze dojít hned několika způsoby. Moderní automobily mají senzory opotřebení brzdových destiček, které rozsvítí kontrolku ve chvíli, kdy jsou brzdové destičky na hranici své životnosti.





Další možností, jak poznat hraniční stav brzdových destiček, je poslouchat zvuky vozu během brzdění. Pískání obvykle opět znamená sjeté brzdové destičky. Třetí možností je zkontrolovat stav brzdových destiček pohledem.
 

Co všechno je dobré vyměnit?



Pokud zjistíte, že jsou na tom brzdové destičky bídně, není na co čekat. Ne všichni řidiči to tak dělají, ale spolu s destičkami byste měli vyměnit i brzdové kotouče. V těch jsou totiž obvykle již vyjeté drážky, které by mohly znehodnotit i nové destičky.

Výměna brzdových destiček a kotoučů je sice o něco větší investicí, ale z dlouhodobého hlediska se vám určitě vyplatí.
 

Co budu potřebovat k výměně destiček a kotoučů?


1. Brzdové destičky a brzdové kotouče
2. Hydraulický zvedák
3. Stojky pod auto
4. Klíč na kola
5. Sadu nářadí
6. Přípravek pro zatlačení brzdových pístků
7. Pracovní rukavice
8. Čistič brzd
9. Vysokoteplotní vazelínu
10. Měděný sprej
 

Nestačí jen demontovat staré a přimontovat nové díly


Někteří domácí kutilové mají výměnu brzd za velmi jednoduchý proces, při kterém se staré komponenty prostě nahradí novými. Správná výměna brzd však zahrnuje mnohem více úkonů.

1. Demontujte kolo


Abyste se brzdovým destičkám dostali, budete muset v první řadě demontovat kolo. Pokud jste někdy řešili defekt, tak by to pro vás nemělo být nic nového. S pomocí klíče na kola uvolněte matice kol na discích. Pokud to nepůjde silou, použijte větší sílu. Než zvednete auto, povolte pojistné matice, jinak se vaše kola budou ve vzduchu točit.

Nyní zvedněte auto hydraulickým zvedákem. Správný bod pro jeho umístění najdete v servisní knížce vašeho vozu. V další fázi umístěte stojky pod pevný konstrukční rám vozu. Nyní můžete dokončit odstranění matic a sundat kolo z automobilu.




 

2. Demontujte třmen a staré brzdové destičky



Nyní byste měli vidět kompletní brzdovou soustavu a brzdový třmen. Ten funguje jako svorka a tlačí brzdové destičky proti brzdovému kotouči, což zpomalí váš vůz. S pomocí nástrčného klíče odmontujte šrouby na zadní straně sestavy třmenu

Následně vysuňte sestavu třmenu z brzdového kotouče. Nikdy nenechávejte třmen viset za brzdové hadičky. Opatrně dejte třmen na horní část kotouče. Ujistěte se, že třmen nespadne, nebo neutíká brzdová kapaliny. Pokud by vám třmen spadnul, hrozí poškození brzdového potrubí, což už není levný servisní zásah.
 

3. Vyměňte brzdové destičky



Nyní můžete vyndat staré brzdové destičky. Dejte si pozor, abyste si při výměně nepoškodili svorky, třmen ani kotouč. Při demontáži destiček si zapamatujte jejich postavení, abyste nové destičky vložili správně.

Naneste vazelínu na zadní stranu destiček, dejte si pozor, aby se mastnota nedostala na přední stranu destiček. Brzdná síla vozu totiž závisí na tření mezi destičkami a brzdovým kotoučem. Promazání této části by snížilo brzdou účinnost. Pokud destičky měníte poprvé, vkládejte nové destičky postupně na místa, odkud odstraňujete staré destičky.
 

4.Sestavte brzdový třmen



Jakmile budete mít nové brzdové destičky na místě, budete muset znovu nasadit třmen. Můžete si všimnout, že sestava již nesedí na brzdové destičky, protože jsou opotřebované a píst se proto přizpůsobil jejich menší šířce. K opravě dobře poslouží nástroj k zatlačení brzdových pístků

V první řadě vložte jednu z nových brzdových destiček do sestavy třmenu proti velkému kruhovému pístu. Následně umístěte široký kus speciálního nástroje na druhou stranu třmenu. Otáčením rukojeti na nářadí stlačte píst zpět do sestavy třmenu až nadoraz.
 

5. Nasaďte zpátky kolo



Před zpětným nasazením kola si zkontrolujte, že je vše utažené a utěsněné a hlavně, zda vám neuniká brzdová kapalina. Dejte si pod auto opět hydraulický zvedák, zvedněte auto o kousek výš a odstraňte stojky.
Ve chvíli, kdy je auto zpět na zemi, dotáhněte kola a cca. po 100 km je ještě dotažení překontrolujte.
 

6. Tip pro snadnější práci a lepší funkci brzd



Během práce se vám bude jistě hodit také čistič brzd, kterým dokonale očistíte a odmastíte brzdový kotouč, třmen a další části brzdové soustavy. Výborným pomocníkem může být také měděná pasta ve spreji, která pomáhá při demontáži opotřebovaných dílů. Tu však nikdy nenanášejte na brzdové destičky, mohla by se tím výrazně snížit účinnost brzdění!
 

Kdy se vyplatí zaplatit odborníka?



Výměna brzd pro zkušeného automechanika, nebo nadšence do aut s tímto podrobným návodem nebude nic složitého, ale je k ní třeba přistupovat zodpovědně a nic nezanedbat. Pokud si na výměnu destiček netroufáte, nechte ji raději na autoservisu.

Brzdové destičky a kotouče i další příslušenství najdete na našem e-shopu ADR autodíly pod nabídkou náhradní díly na osobní vozy. Stačí vybrat konkrétní model vozu a proklikat se k těm správným kotoučům a destičkám.
Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.