Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Co dělat, když auto neprojde emisemi?

Co dělat, když auto neprojde emisemi?

21. 06. 2023
|

Co dělat, když auto neprojde emisemi?

Emise jsou důležitou součástí pravidelné kontroly na STK. Pokud auto neprojde emisní kontrolou, většina majitelů automobilů se obává toho nejhoršího. Všechny vozidla musí splňovat určité emisní normy, aby bylo zajištěno, že do ovzduší nevypouští příliš velké množství škodlivých látek. Pokud vaše vozidlo tyto normy nesplňuje, existuje několik možností, které můžete podniknout.

 

Důvody selhání na emisní kontrole

 

Existuje několik důvodů, proč vozidlo nemusí projít emisní kontrolou. Může se jednat o závadu na výfukovém systému, nefunkční katalyzátor, problémy s lambda sondou nebo špatně fungující motorovou jednotku. Selhání emisí může být také způsobeno nedostatečnou údržbou vozidla nebo používáním nekvalitního paliva.

 

Diagnostika problémů

Pokud vaše auto selže na emisích, je důležité zjistit přesnou příčinu problému. Nejlepším způsobem, jak příčinu odhalit, je navštívit vašeho automechanika, který provede diagnostiku vozidla. Diagnostika identifikuje konkrétní problémy, jež způsobují selhání při emisní kontrole.

 

Oprava a údržba

Po diagnostice problémů s emisemi je důležité provést potřebné opravy a údržbu vozidla. Některé běžné opravy mohou zahrnovat výměnu nefunkčních součástí výfukového systému, opravu katalyzátoru, výměnu lambda sondy nebo aktualizaci softwaru motorové jednotky. Je také důležité pravidelně provádět údržbu vozidla, včetně výměny filtrů, kontroly palivového systému a pravidelného servisu motoru. Správná údržba auta zajistí splnění emisních norem.

 

Doporučení, jak projít emisní kontrolou

Je samozřejmě potřeba zvážit celkový technický stav vozidla. Kromě tankování nejlepšího paliva doporučujeme do paliva přilévat aditivum. V naší nabídce naleznete aditivum do benzínových i naftových motorů. Lze vybírat mezi aditivy, jež vyčistí palivovou soustavu nebo zlepší vlastnosti paliva. Před emisní kontrolou také doporučujeme samotný automobil projet tak, aby otáčky motoru byly alespoň 10 minut ve vyšších stupních.

 
Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.