Co je AdBlue?

21. 04. 2023
|

Co je to AdBlue?

Pokud jste majitelem dieselového vozidla, určitě jste už slyšeli o AdBlue. Co je AdBlue a jak funguje? Vše co o této látce, která hraje klíčovou roli v redukci emisí výfukových plynů, potřebujete vědět, se dozvíte v tomto článku.


Co je to AdBlue?


AdBlue je kapalina, která se používá k redukci emisí oxidu dusíku (NOx) v dieselových vozidlech. Tato kapalina se skládá z vody a 32,5 % močoviny (urea). Je vstřikována do výfukového systému vozidla, kde se pomocí katalyzátoru přeměňuje na bezpečný dusík a vodu.


Jak funguje AdBlue?


AdBlue je používáno v kombinaci s technologií selektivní katalytické redukce (SCR), která se nachází v dieselových vozidlech. Když se výfukové plyny dostanou do SCR katalyzátoru, AdBlue je vstřikováno do výfukového systému, v němž se močovina rozkládá na amoniak a oxid uhličitý. Poté je amoniak přenesen do katalyzátoru, kde se spojí s oxidem dusnatým a přemění se na dusík a vodu. Tato reakce snižuje množství oxidu dusnatého, který je emitován z vozidla.


Jaké jsou výhody AdBlue?


AdBlue hraje klíčovou roli v redukci emisí dieselových vozidel. Díky nízké ceně a snadné dostupnosti je AdBlue výhodnou volbou pro každého majitele dieselového vozidla. Používání AdBlue zlepšuje výkon motoru a snižuje spotřebu paliva. Kromě toho vám také používání AdBlue ušetří peníze. Vozidla s AdBlue jsou totiž ve vyšší emisní normě, a tudíž se za takové vozidlo nemusí platit eko daň.


Jak poznat, že je potřeba doplnit AdBlue?


Většina moderních dieselových vozidel má senzory, které sledují množství AdBlue v nádrži. Pokud se úroveň AdBlue sníží na kritickou úroveň, většinou se na palubní desce objeví varovná zpráva. Je důležité dbát na to, aby se AdBlue doplňovalo pravidelně a nedošlo tak k poškození výfukového systému vozidla.


Kde AdBlue koupit?


AdBlue lze zakoupit na většině čerpacích stanicích, kde se prodává nejčastěji v 10l kanystru. Cena na čerpacích stanicích je vyšší než u nás v e-shopu, kde si AdBlue můžete také zakoupit a ušetřit tak za provoz vašeho automobilu.


Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.