Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak se správně starat o disky kol svého automobilu: Tipy a Triky

Jak se správně starat o disky kol svého automobilu: Tipy a Triky







Kola vašeho automobilu nejsou jen praktickým prvkem, který vás pohání vpřed, ale také důležitým prvkem bezpečnosti a vzhledu vašeho vozu. Správná péče o disky kol je klíčová pro zajištění jejich dlouhé životnosti, bezpečnosti na silnicích a estetického vzhledu vašeho automobilu. V tomto článku vám představíme tipy a triky, jak toho dosáhnout.


1. Pravidelná kontrola a čištění

Pravidelná kontrola disků kol by měla být součástí vaší údržby. Hledejte příznaky opotřebení, poškození nebo koroze či oxidace. Pokud zaznamenáte jakékoli nepravidelnosti, je důležité jednat okamžitě.Čištění disků kol je také klíčové. Brzdový prach, špína a sůl ze zimních měsíců mohou disky poškodit nebo způsobit škodu která bedu mít nákladné následky. Používejte námi dopručený  čistič disků kol a pravidelně je čistěte.

Náš tip:

Sonax Xtreme Čistič disků 500 ml 
K2 ROTON PRO Čistič disků kol 1 l 
MOTUL E3 Wheel clean 400 ml 
Čistič disků spray 500ml XCLEAN  
Celá nabídka ZDE .....


2. Vyvážení kol

Nevyváženost kol může vést k nežádoucím vibracím a opotřebení pneumatik. Pravidelně vyvažujte kola, aby jste zajistili plynulou a bezpečnou jízdu.Nevyváženost kol může způsobit že se vaše pneumatiky nerovnoměrně opotřebují a pak začnou být hlučné.Také je důležíté aby vaše disky byly ovolovitě rovné, to lze zjistit při vyvažování v autoservisu který je vybaven vyvažovcím strojem nebo pneuservisu.

3. Správný tlak v pneumatikách

Kontrola tlaku v pneumatikách je nezbytná nejen pro bezpečnost, ale také pro životnost disků kol a pneumatik. Příliš nízký tlak může způsobit nadměrné opotřebení na krajní straně pneumatiky, zatímco příliš vysoký tlak může vést k tvrdým nárazům na nerovnostech silnice a tím způsobit nepravidelný kruhovitý tvar disků kol. Pravidelně kontrolovat tlak a dodržovat doporučené hodnoty předepsané výrobcem vozidla přispívá k dobrému stavu pneumatik a disků kol.Tlak lze měřit pistolí na hustění pneumatik, která může být vybavena manometrem.

Náš tip:

HAZET Pistole na huštění pneu s manometrem 
EWO Pistole na huštění pneu s manometrem 1,5 m 
YATO Pistole na hustění kol 0.8 mPa s manometrem 1-12 bar 
BRILLIANT TOOLS Pistole na huštění pneu s manometrem 
Celá nabídka ZDE .....


4. Montáž a demontáž s péčí

Při montáži nebo demontáži kol dejte pozor, aby nedocházelo k poškození disků.Je důležité mít důkladně očištěné dosedací plochy disků kol a dosedacích ploch kotoučů nebo bubnů brzd.  Nedbalost může způsobit trvalé škody, které budou vyžadovat nákladné opravy.Kola je ideální dotáhnout momentovým klíčem nebo s citem ale dostatečně klíčem na kola.

Náš tip:
 

KS TOOLS Momentový klíč 1/2" 40-200 Nm 
NEO TOOLS Momentový klíč 1/2 08-825 Nm 
ENERGY Momentový klíč ohybový 1/2" 40-210 N/m 
Celá nabídka ZDE .....

YATO Křížový klíč na kola 
HAZET Křížový klíč na kola 
MOJE AUTO- křížový klíč na kola 
Celá nabídka ZDE .....


5. Antikorozní ochrana

Pokud žijete v oblasti s agresivním klimatem, antikorozní ochrana pro disky kol může prodloužit jejich životnost. Existují různé ochranné barvy na disky kol, které jsou dostupné v různých berevných odstínech. Vytvoří ochrannou gumovou vrstvu kterou lze bez problému jednoduše sloupnout a tak změnit barvu a nebo obnovit novou vrstvu.

Náš tip:

K2 COLOR FLEX 400 ml (černá lesklá) ochranný nátěr ze syntetického kaučuku 
K2 COLOR FLEX 400 ml (čirá) ochranný nátěr ze syntetického kaučuku 
FOLIATEC Sada 2ks spreje - fólie ve spreji (plastidip) měděná metalická 
Celá nabídka ZDE .....


6. Střídání letních a zimních kol

Pokud máte zimní pneumatiky na samostatných discích, pravidelně je střídejte s letními. To nejen prodlouží životnost vašich disků kol, ale také zlepší výkon vašeho vozu v různých klimatických podmínkách.


Správná péče o disky kol vašeho automobilu je klíčem k bezpečnosti, výkonu a dlouhé životnosti vašeho vozu. Dodržováním těchto tipů a triků můžete ušetřit peníze na drahých opravách a zároveň si užít plynulou a bezpečnou jízdu. Nezapomeňte, že péče o vaše kola je investicí do celkového zdraví vašeho automobilu.



Autor článku
Lukáš Pastrňák

Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.