Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat správné startovací kabely pro zimní starty

Jak vybrat správné startovací kabely pro zimní starty?



Se zimou přichází i zvýšené riziko vybité baterie u vašeho vozidla. Když se ocitnete v situaci, kdy potřebujete nastartovat vozidlo a baterie je vybitá, tak kvalitní startovací kabely jsou nepostradatelným vybavením k propojení vaší baterie a někoho kdo má baterii v pořádku. V tomto článku se dozvíte, co je důležité pro správnou volbu startovacích kabelů.




 

1. Délka kabelů



Délka startovacích kabelů je klíčovým faktorem při výběru správných kabelů pro zimní starty. Optimální délka závisí na různých faktorech, jako je typ vozidla, místo parkování, a vaše osobní preference.


Zde jsou některé body, které byste měli vzít v úvahu při rozhodování o délce startovacích kabelů:

 
  •     Typ vozidla: Různá vozidla mají různé umístění baterie. Některá vozidla mají baterii umístěnou blízko přední části vozidla, zatímco jiná mají baterii umístěnou vzadu. Zvolte délku kabelů, která umožní propojit baterie obou vozidel, i když jsou umístěny na různých místech.
  •     Místo parkování: Zohledněte, kde obvykle parkujete. Pokud parkujete na místech, kde jsou vozidla blízko u sebe, můžete zvolit kratší kabely. Pokud však často parkujete na místech, kde je větší mezera mezi vozidly, může být lepší mít delší kabely.
  •     Univerzálnost: Mít delší startovací kabely může být výhodné, protože jsou univerzálnější a použitelné v různých situacích. Pokud byste chtěli pomoci jinému motoristovi, nemusíte se obávat, že vaše kabely budou příliš krátké.
  •     Velikost: Delší kabely mohou být těžší a objemnější, což může ovlivnit jejich velikost. Ujistěte se, že kabely lze snadno složit a uchovat v přiloženém obalu nebo tašce.

Celkově vzato, délku startovacích kabelů si pečlivě promyslete a zvolte takovou, která bude vyhovovat vašim potřebám a situacím, ve kterých se ocitnete. Je lepší mít kabely delší.

 

2. Tloušťka kabelů



Tloušťka startovacích kabelů, často vyjádřená v jednotkách AWG (American Wire Gauge) nebo milimetrech čtverečních (mm²), je dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje výkon a spolehlivost těchto kabelů. Správná tloušťka vodičů je klíčová pro zajištění, že startovací kabely budou schopny nést dostatek elektrického proudu, aby nastartovaly motor vozidla.
 

Zde jsou některé body, které byste měli vzít v úvahu ohledně tloušťky startovacích kabelů:

 
  •     Dostatečná tloušťka pro požadovaný proud: Tloušťka vodičů je úměrná jejich schopnosti přenášet elektrický proud. Pro startovací kabely je důležité mít vodiče dostatečně tlusté, aby byly schopny nést proud potřebný k nastartování motoru. Obvykle se používají kabely s vodiči o tloušťce 4 AWG nebo 6 AWG.
  •     Kvalita vodičů: Kvalita vodičů je stejně důležitá jako jejich tloušťka. Kabely s vodiči vyrobenými z kvalitního mědi mají lepší vodivost a jsou schopny nést vyšší proudy. Kvalitní vodiče lze také ohnout a manipulovat bez poškození.

Celkově vzato, správná tloušťka startovacích kabelů je klíčová pro zajištění bezpečného a spolehlivého startování vozidel, zejména v zimních podmínkách, kdy může být potřeba více energie na nastartování motoru. Investice do kvalitních startovacích kabelů s dostatečnou tloušťkou vodičů je investicí do vaší bezpečnosti na silnici.

 

3. Kvalita izolace



Izolace startovacích kabelů je klíčovým aspektem, který ovlivňuje jejich bezpečnost a výkon. Správná izolace zajišťuje, že kabely budou odolné vůči nízkým teplotám, mechanickému poškození a zkratu.


Zde jsou důležité vlastnosti izolace startovacích kabelů:

  •     Odolnost vůči nízkým teplotám: Zimní podmínky mohou být tvrdé, a proto je důležité, aby izolace startovacích kabelů byla schopna fungovat při nízkých teplotách bez ztráty flexibility a integrovanosti. Kvalitní izolace by neměla křehnout nebo praskat za studena.

  •     Odolnost vůči mechanickému poškození: Kabely mohou být v zimních podmínkách vystaveny mechanickému poškození, jako jsou otlaky od vozidel nebo otrasy během používání. Izolace by měla chránit vodiče před mechanickým poškozením a udržet integritu kabelů.
  •     Ochrana proti zkratu: Kvalitní startovací kabely mají izolaci, která poskytuje ochranu proti zkratu. To znamená, že izolace je navržena tak, aby minimalizovala riziko jiskření a zkratu při propojování baterií, což může být nebezpečné.
  •     Barva izolace: Většina startovacích kabelů ma izolaci různých barev na jednotlivých vodičích (červená pro pozitivní + pól a černá pro negativní - pól). Toto barevné kódování usnadňuje správné připojení kabelů k bateriím bez rizika záměny polarit.

Celkově vzato, izolace startovacích kabelů by měla být odolná, flexibilní a navržena tak, aby minimalizovala riziko poškození kabelů a zkratu. Investice do kvalitních startovacích kabelů s dobrou izolací je klíčová pro bezpečné a spolehlivé startování vozidel, zejména v zimních podmínkách.  

 

4. Kvalita svorek



Kvalita svorek na startovacích kabelech je důležitým faktorem, který ovlivňuje bezpečnost a účinnost použití těchto kabelů. Svorky slouží k propojení kabelů s bateriemi vozidel a musí být navrženy tak, aby byly spolehlivé a odolné.


Zde jsou klíčové aspekty týkající se kvality svorek na startovacích kabelech:

 
  •     Precizní provedení: Svorky by měly být precizně vyrobeny a měly by dobře držet na bateriích. Nekvalitní svorky mohou být nepřesné, což může způsobit špatný nebo nestabilní kontakt s bateriemi.
  •     Materiál: Kvalitní svorky jsou obvykle vyrobeny z odolných materiálů, jako je ocel nebo mosaz. Tyto materiály jsou odolné vůči korozí a poskytují dobrý elektrický kontakt.
  •     Izolace svorek: Svorky by měly mít izolaci, která zabraňuje nechtěným kontaktům mezi svorkami a zkratům. Toto je důležité pro bezpečnost při manipulaci s kabely a bateriemi.
  •     Spolehlivost spojení: Svorky by měly umožnit spolehlivé spojení mezi kabelem a baterií. Nekvalitní svorky mohou vést ke špatnému nebo nestabilnímu kontaktu, což může učinost startování omezit.
  •     Kompatibilita s různými typy baterií: Svorky by měly být navrženy tak, aby byly kompatibilní s různými typy baterií, včetně baterií osobních vozidel, nákladních vozidel a motocyklů.

Při výběru startovacích kabelů je důležité věnovat pozornost kvalitě svorek, protože špatné svorky mohou způsobit problémy při startování vozidla nebo dokonce bezpečnostní rizika, jako jsou zkraty a jiskření. Investice do startovacích kabelů s kvalitními svorkami je důležitá pro spolehlivost a bezpečnost při použití těchto kabelů.  

 

6. Síla startovacího proudu



Síla startovacího proudu, který mohou startovací kabely přenést, je kritickým faktorem při výběru. Startovací proud se obvykle vyjadřuje v ampérech (A) a udává, kolik elektrického proudu může kabel přenést během startovacího procesu. Síla startovacího proudu je důležitá, protože při startování motoru je zapotřebí krátkodobý vysoký proud, aby motor nastartoval.

Pro osobní vozidla je obvyklý startovací proud kolem 300 až 400 ampérů. Pro nákladní vozidla nebo větší motory může být potřeba ještě vyšší startovací proud, například kolem 600 až 800 ampérů nebo více.

 

Při výběru startovacích kabelů byste měli brát v úvahu následující:

 
  • Kompatibilita s vaším vozidlem: Ujistěte se, že startovací kabely, které si vyberete, jsou kompatibilní s typem baterie a objemem motoru vašeho vozidla. Výrobci často uvádějí startovací proud nebo objem motoru pro který jsou startovací kabely určené.
  • Dostatečný startovací proud: Zvolte startovací kabely s dostatečnou sílou startovacího proudu pro váš motor. Pokud jsou kabely příliš slabé, nemusí být schopny nastartovat motor, zejména v chladných podmínkách.



7. Cena a značka



Při výběru startovacích kabelů je cena a značka důležitými faktory, které byste měli zvážit. Cena odráží váš rozpočet, zatímco značka může indikovat kvalitu a spolehlivost kabelů.
 


Zde je několik tipů, jak správně vybrat startovací kabely s ohledem na cenu a značku:  

 

  1. Stanovte rozpočet: Nejprve si stanovte rozpočet na startovací kabely. Cena startovacích kabelů může značně kolísat v závislosti na jejich délce, tloušťce a značce. Stanovení rozpočtu vám pomůže omezit možnosti výběru a vybrat kabely, které si můžete dovolit.

  2. Hledejte vyvážený poměr cena-kvalita: Místo toho, abyste se zaměřili pouze na nejlevnější možnosti, hledejte startovací kabely, které nabízejí dobrý poměr cena-kvalita. Není vždy vhodné šetřit na startovacích kabelech, protože jejich spolehlivost může hrát klíčovou roli v kritických situacích.

  3. Zkoumejte značky: Značka může být indikátorem kvality a spolehlivosti. Vyhněte se neznámým a neověřeným značkám, které by mohly nabízet levné, ale méně spolehlivé kabely. Místo toho se obraťte na renomované značky, které mají dobrou reputaci v oblasti automobilových doplňků.

  4. Čtěte recenze a hodnocení: Přečtěte si recenze a hodnocení startovacích kabelů od ostatních zákazníků. To vám může poskytnout užitečný názor na jejich skutečnou kvalitu a výkon. Hledejte zpětnou vazbu od lidí, kteří již kabely použili v reálných situacích.

  5. Srovnávejte různé možnosti: Prozkoumejte různé možnosti startovacích kabelů v rámci vašeho rozpočtu a zvažte jejich vlastnosti, délku, tloušťku a značku. Vyberte ty, které nejlépe odpovídají vašim potřebám a požadavkům.

  6. Uvažujte o dlouhodobém investičním pohledu: I když může být pokušení koupit levné kabely, mějte na paměti, že investice do kvalitních startovacích kabelů může být dlouhodobější a spolehlivější. Kvalitní kabely mohou sloužit mnoho let a mohou vás zachránit v nepředvídatelných situacích.

 

Celkově vzato, cena a značka jsou důležité faktory při výběru startovacích kabelů, ale není třeba jít vždy jen po nejlevnější variantě. Vyberte kabely, které vám nabídnou spolehlivost a výkon, které potřebujete pro bezpečné startování vašeho vozidla.

 

8. Balení a skladování

  • Kabely by měly být dodávány s praktickým obalem nebo taškou pro snadné skladování a transport. To vám usnadní uchování kabelů v pořádku a připravených na použití.

 

9. Naučte se používat je správně

  • Přečtěte si návod k použití startovacích kabelů a naučte se, jak je používat správně. Znát správné postupy pro propojení baterií a spouštění vozidla je klíčové pro bezpečné a efektivní startování.


Vybráním správných startovacích kabelů pro zimní starty zvyšujete svou schopnost rychle a spolehlivě nastartovat vozidlo i za nepříznivých podmínek. Kvalitní kabely jsou investicí do vaší bezpečnosti a pohodlí na cestách.



Náš tip:

OSRAM Startovací kabely 900A OSC350A 
YATO Startovací kabely 600 A , 2,5 m YT-83153
GYS Startovací kabely 500A, 3,5m, 25mm 056336 
AMIO Startovací kabely 600A - 4m 01024 
MOJE AUTO- Startovací kabely 400A 2,5 m 94-036
Celá nabídka ZDE .....


 

Další ADR tipy pro údržbu vozu:




Autor článku
Lukáš Pastrňák

Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.