Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat správný rázový utahovák

Jak vybrat správný rázový utahovák


Při výběru pneumatického rázového utahováku je důležité zvážit typ práce, kterou budete provádět, a požadované parametry, jako je síla utažení, rychlost a přesnost. Každý typ má své vlastní výhody a omezení, a proto je důležité vybrat ten správný nástroj pro konkrétní úkol.



 

Pneumatický rázový utahovák je nenahraditelným nástrojem pro servisní odvětví, a pokud se snažíte zvýšit efektivitu a kvalitu vaší práce, neměli byste na něj zapomenout. Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečné informace o tomto nástroji a jak ho použít ve vašem servisu.


Výběr správného rázového utahováku může být klíčový pro úspěšné provádění různých prací, ať už se jedná o montáž nábytku, opravy automobilu nebo jiné úkoly.

Zde je několik faktorů, které byste měli zvážit při výběru rázového utahováku: 
 

1.Typ rázového utahováku


Rázové utahováky existují v několika různých typech, z nichž každý má své vlastní výhody a použití.


Zde jsou tři hlavní typy rázových utahovačů:
  1.     Elektrický rázový utahovák: Tento typ rázového utahováku je poháněn elektromotorem a bývá vhodný pro domácí dílny a běžné opravy. Jsou obvykle kompaktní, snadno ovladatelné a nemají potřebu stlačeného vzduchu. Elektrické rázové utahováky jsou ideální pro montáž nábytku, opravy v domácnosti a další běžné práce.
  2.     Pneumatický rázový utahovák: Tyto rázové utahováky jsou poháněny stlačeným vzduchem a jsou oblíbené v průmyslových prostředích a autoservisech. Mají vysoký výkon a jsou schopny utahovat šrouby a matice s vysokým momentem. Pneumatické utahováky jsou vhodné pro profesionální použití a práce na automobilu.
  3.     AKU rázový utahovák: Tyto utahováky jsou poháněny lithium-iontovými bateriemi a nabízejí kombinaci mobilnosti a výkonu. Jsou bezdrátové, což znamená, že je lze používat tam, kde není dostupný elektrický zdroj ani stlačený vzduch. Bateriové rázové utahovače jsou vhodné pro práce na venkově, na staveništi, autoservise nebo v jiných místech, kde je nutná mobilita.

Při výběru typu rázového utahováku zvažte, jaký druh prací budete provádět a ve kterém prostředí. Každý typ má své vlastní výhody a omezení, a je důležité vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám.
 

2.Velikost rázového utahováku


Velikost rázového utahováku je důležitým faktorem při výběru tohoto nářadí, protože ovlivňuje jeho praktickou použitelnost a pohodlí při práci. Velikost rázového utahováku se obvykle měří podle délky nástroje.
 

Zde jsou některé základní informace o velikosti rázového utahováku

 

  1.     Malé rázové utahováky (krátké): Tyto utahováky mají kratší hřídel a jsou obvykle menší a lehčí. Jsou ideální pro práce, které vyžadují přesnost a snadný přístup ke spojům. Malé rázové utahováky jsou často používány při montáži nábytku, opravách elektroniky nebo dalších detailních úkolech.
  2.     Středně velké rázové utahováky: Tyto utahováky mají střední délku a jsou vhodné pro širokou škálu prací. Jsou dostatečně výkonné pro běžné opravy a montáže, ale zároveň jsou dostatečně kompaktní na to, aby byly snadno ovladatelné. Středně velké rázové utahováky jsou obvykle univerzálním nástrojem pro domácí dílny.
  3.     Velké rázové utahováky (dlouhé): Velké rázové utahováky mají delší hřídel a jsou navrženy pro práce, které vyžadují více síly. Jsou často používány v průmyslových prostředích, zejména v autoservisech, a jsou schopny utahovat silné šrouby a matice. Velké rázové utahováky jsou obvykle těžší a mohou být obtížnější na ovládání, ale nabízejí vysoký výkon.

Při výběru velikosti rázového utahováku zvažte, jaký druh prací budete provádět a kde budete nástroj používat. Správná velikost vám zajistí efektivní a pohodlnou práci.
 

3.Moment utažení


Moment utažení rázového utahováku je klíčovým parametrem, který určuje schopnost nástroje utáhnout šrouby nebo matice. Tento moment se obvykle měří v librových stopách (lb-ft) nebo Newton-metrech (Nm) a představuje sílu, kterou nástroj dokáže vytvořit při otáčení. Vyšší moment utažení znamená větší sílu utažení.výběru rázového utahováku je důležité vzít v úvahu potřebný moment utažení pro vaše práce. To záviPřisí na typu prací, které budete provádět.

Některé běžné příklady momentů utažení zahrnují:
  1.     Montáž nábytku: Pro montáž nábytku v domácnosti je obvykle potřebný nízký až střední moment utažení, například od 20 Nm (15 lb-ft) do 50 Nm (37 lb-ft).
  2.     Opravy automobilu: Pro opravy automobilů a pneumatik je potřeba vyšší moment utažení. Typické momenty utažení pro kola automobilů se pohybují od 90 Nm (66 lb-ft) do 140 Nm (103 lb-ft) a více, v závislosti na typu vozidla.
  3.     Stavební práce: Pro stavební práce a montáž konstrukcí může být potřebný velký moment utažení. Momenty utažení se zde mohou pohybovat od 200 Nm (147 lb-ft) a více.

Je důležité vybrat rázový utahovák s dostatečným momentem utažení pro vaše konkrétní práce, ale zároveň dbát na to, abyste nevyužívali příliš vysoký moment, který by mohl poškodit spoje nebo materiály. Některé pokročilé rázové utahovače mají možnost nastavení momentu utažení, což umožňuje přesnou kontrolu nad utažením spojů.

Nezapomeňte také na bezpečnostní opatření při práci s rázovým utahovákem a dodržujte doporučené momenty utažení pro konkrétní aplikace a materiály.
 

   
Komfort a ergonomie


Komfort a ergonomie rázového utahováku jsou důležité faktory, které ovlivňují pohodlí při práci a mohou mít vliv na produktivitu a bezpečnost.


Zde je několik hledisek týkajících se komfortu a ergonomie rázového utahováku:
  •     Rukojeť: Rukojeť rázového utahováku by měla být tvarovaná tak, aby se pohodlně držela a umožňovala pevný úchop. Ergonomicky tvarované rukojeti s protiskluzovou úpravou mohou minimalizovat únavu ruky a zlepšit kontrolu nad nástrojem.
  •     Váha: Hmotnost rázového utahováku je důležitým aspektem komfortu. Těžký nástroj může být namáhavý na dlouhodobé práci a způsobovat únavu. Vhodným materiálem pro tělo rázového utahováku je lehká slitina nebo plast, které snižují celkovou hmotnost.
  •     Bateriové modely: U bezdrátových bateriových rázových utahovačů je důležité zvážit kapacitu a hmotnost baterie. Větší kapacita baterie umožňuje delší provozní dobu, ale může zvyšovat hmotnost nástroje. Optimální kombinaci kapacity a hmotnosti baterie vybírejte podle typu prací a vašich preferencí.
  •     Vibrace a hluk: Vysoké vibrace nebo hluk při používání rázového utahováku mohou být nepříjemné a potenciálně škodlivé pro zdraví. Volte nástroje s minimálními vibracemi a případně s integrovanými tlumiči hluku, pokud je to možné.
  •     Ovládání: Ovládání rázového utahováku by mělo být intuitivní a snadné na použití. Tlačítka nebo spínače by měly být umístěny tak, aby byly snadno dosažitelné a ovladatelné jednou rukou.
  •     Bezpečnostní funkce: Některé rázové utahovače mají bezpečnostní funkce, jako je omezovač momentu nebo systémy proti zpětnému rázu, které zvyšují bezpečnost při práci.
  •     Nastavitelnost: Některé rázové utahovače mají možnost nastavení různých parametrů, jako je rychlost otáčení nebo síla úderu. Tato nastavitelnost umožňuje přizpůsobit nástroj konkrétním pracím a preferencím uživatele.

Při výběru rázového utahováku je důležité zvážit, jaký význam přikládáte komfortu a ergonomii, a vybrat nástroj, který vám umožní pracovat efektivně a pohodlně. Dlouhodobá práce s neergonomickým nástrojem může vést k únavě a nepohodlí, což může ovlivnit vaši produktivitu a zdraví.
 

Kvalita a značka

 
Kvalita a značka rázového utahováku jsou klíčovými faktory při výběru tohoto nářadí. Investice do kvalitního rázového utahováku od renomované značky může znamenat rozdíl mezi spolehlivým nástrojem, který vám bude sloužit dlouhodobě, a nástrojem, který bude často potřebovat opravy nebo výměnu.


Zde jsou některé důležité body, které byste měli zvážit:
 
  •     Značka: Značka je často indikátorem kvality a spolehlivosti nástroje. Zvolte rázový utahovák od uznávané a dobře známé značky v oboru nářadí. Některé značky, které mají dobrou pověst v oblasti rázových utahovačů, zahrnují Milwaukee, Makita, Bosch, Hazet, KS Tools, Vigor a další.
  •     Kvalita materiálů: Důležité je zkontrolovat, z jakých materiálů je nástroj vyroben. Kvalitní rázové utahovače jsou často vyrobeny z odolných materiálů, které jsou schopny odolat opakovanému používání a těžkým pracovním podmínkám.
  •     Garance a záruka: Většina renomovaných značek nabízí záruku na své produkty. Zkontrolujte délku záruky a podmínky pro případné opravy nebo výměny.
  •     Recenze a hodnocení: Přečtěte si recenze a hodnocení rázového utahováku od ostatních uživatelů. To vám může poskytnout představu o reálném výkonu nástroje v různých pracovních podmínkách.
  •     Servis a dostupnost náhradních dílů: Ujistěte se, že servis a náhradní díly pro vybraný nástroj jsou snadno dostupné. To může být důležité, pokud budete potřebovat údržbu nebo opravy v budoucnu.
  •     Ocenění a certifikace: Některé rázové utahovače mohou získat ocenění nebo certifikace za svou kvalitu a výkon. Tato uznání mohou být dobrým indikátorem kvality.

Pamatujte, že kvalitní rázový utahovák může být investicí do vaší pracovní produktivity a spolehlivosti. I když se může zdát, že některé levné možnosti jsou lákavé z hlediska ceny, kvalitní nástroj vám může ušetřit čas a peníze v dlouhodobém horizontu.
 

Cena

  • Zvažte svůj rozpočet. Rázové utahovače se v cenovém rozpětí od cenově dostupných až po profesionální modely. Zvolte model, který odpovídá vašim finančním možnostem a potřebám.

 

Recenze a hodnocení

  • Přečtěte si recenze a hodnocení rázových utahovačů od ostatních uživatelů. To vám může poskytnout užitečný názor na jejich výkon a spolehlivost v reálných podmínkách.

 

Pamatujte, že správný rázový utahovák vám může ušetřit čas a úsilí při práci, a proto je důležité vybrat takový model, který bude vyhovovat vašim konkrétním potřebám a požadavkům.



 

          
 

Náš tip:


NEO TOOLS Pneumatický rázový utahovák 1/2" 1300Nm 14-002 
YATO Utahovák pneumatický 1" 2600Nm YT-0960 
HAZET Akční set rázového utahováku 9012M-1/4N 
KS TOOLS Pneumatický výkonný nárazový utahovák 1/2'' miniMONSTER Xtremelight, 1 390 Nm 515.1150 
Vigor Pneumatický rázový utahovák 1/2" 1200Nm V4800
Celá nabídka ZDE .....

 

Další ADR tipy pro výběr nářadí:





Autor článku

Lukáš Pastrňák


Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.