Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Proč a kdy vyměnit rozvody v autě?

Proč a kdy vyměnit rozvody v autě?

25. 11. 2022
|

Rozvody patří mezi nezbytné součásti každého automobilu. Stejně jako u dalších součástek dochází časem k jejich opotřebení. Je proto důležité je občas zkontrolovat a případně vyměnit, abyste se vyhnuli riziku jejich prasknutí, které může způsobit i nevratné poškození motoru. Výměna rozvodů sice patří mezi nákladnější servisní úkony, ale může vás zachránit od pohromy v podobě zničeného motoru.

Kdy nechat vyměnit rozvody? Záleží na mnoha okolnostech!

Výměnu rozvodů byste měli zvážit hned při koupi ojetého automobilu, který už má něco za sebou a ze servisní knihy vozu nelze jasně vyčíst, zda už u něho byly rozvody měněny. Je třeba říci, že se pořád na trhu objevují auta se stočeným tachometrem, proto uděláte lépe, když rozvody po pořízení ojetého vozu necháte preventivně vyměnit.


Nechte rozvody zkontrolovat

Nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu rozvodů. Na tu byste s autem s dieselovým motorem měli jezdit každých 60 000 až 160 000 kilometrůU benzínových motorů by měl stačit interval 120 000 až 180 000 km.

Kontrolu rozvodů i jejich případnou výměnu raději svěřte do rukou automechanika, který má po ruce potřebné nářadí pro servis automobilůsady na aretaci rozvodů a autokosmetiku a chemii potřebnou pro výměnu rozvodů. Ale hlavně už má s výměnou rozvodů praktické zkušenosti. Přece jenom jde o poměrně náročný servisní úkon, při kterém laik může napáchat více škody než užitku.

Co hrozí při prasknutí rozvodového řemene?

Prasknutí řemene obvykle neuslyšíte. Projeví se tak, že auto z ničeho nic zastaví a poté nejde nastartovat. To je ta příznivější varianta. U některých aut se můžou také ohnout ventily, což si vyžádá náročnější a nákladnější opravu.

Nejhorší možnost nastane ve chvíli, kdy jste nasadili nový rozvodový řemen špatně, a potkají se vám písty a ventily motoru. Oprava této nerozvážnosti se obvykle velmi prodraží. Servisní prohlídky a intervaly výměny rozvodů proto není dobré zanedbávat!

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.