Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak účinně vyčistit zažloutlá a matná světla a udržet je v perfektním stavu

Jak účinně vyčistit zažloutlá a matná světla a udržet je v perfektním stavu

 

Zažloutnutí předních světlometů může být způsobeno několika faktory, včetně:

  1. Oxidace: Přední světlomety jsou obvykle vyrobeny z plastového materiálu, který se s časem může oxidovat. Oxidace způsobuje postupné žloutnutí a ztrátu průhlednosti světlometů. Tento proces je často způsoben vystavením světlometů UV záření a životnímu prostředí, jako je slunce, znečištění a chemikálie.
  2. Znečištění: Přední světlomety mohou být vystaveny různým znečišťujícím látkám, jako je prach, saze, olejové zbytky nebo chemikálie z prostředí. Tyto látky mohou reagovat s povrchem světlometů a způsobovat jejich zažloutnutí.
  3. Poškrábání: Přední světlomety mohou být poškrábány při běžném používání vozidla, například při čištění nebo při odkládání předmětů na kapotu. Poškrábání může vést k nepravidelnému rozptylu světla a zhoršení průhlednosti světlometů.
  4. Přítomnost vlhkosti: Pokud se ve světlometech vytvoří kondenzace nebo vlhkost, může docházet k chemickým reakcím s plastem a následnému žloutnutí.

Zažloutnutí předních světlometů může mít negativní dopad na osvětlení vozidla a viditelnost na silnici. Proto je důležité pravidelně kontrolovat stav světlometů a případně je obnovovat, aby se zajišťovala maximální bezpečnost a výkon.





Co použít pro renovaci světlometů?


Sada na renovaci světlometů je speciální sadou nástrojů a prostředků, která je navržena k obnově a opravě zašlých, matných nebo poškrábaných světlometů na vozidlech. Tyto sady jsou k dispozici v obchodech se spotřební elektronikou, autopříslušenstvím nebo specializovaných obchodech s automobilovými díly.
 

Sada na renovaci světlometů obvykle obsahuje následující:

  1. Brusný papír nebo brusné kotouče: Slouží k odstranění povrchových nedokonalostí a matného povlaku na světlometech. Brusný materiál je různé zrnitosti a postupně se používá, začínaje hrubším a pokračujícím ke jemnějšímu, aby se dosáhlo hladkého povrchu.
  2. Polír nebo leštící pasta: Používá se po broušení k obnovení lesku a průhlednosti světlometů. Polír nebo pasta obsahuje jemné čisticí a leštící složky, které odstraňují jemné škrábance a zanechávají lesklý povrch.
  3. Aplikační houby nebo hadříky: Slouží k aplikaci brusného papíru, políru nebo pasty na světlomety. Tyto houby nebo hadříky jsou navrženy tak, aby umožnily rovnoměrné rozetření produktů na povrchu světlometů.
  4. Ochranný nátěr nebo vrstva vosku: Po dokončení renovace světlometů je vhodné aplikovat ochranný nátěr nebo vrstvu vosku, která pomáhá chránit povrch světlometů před budoucím poškrábáním a zašpiněním.

Sada na renovaci světlometů umožňuje majitelům vozidel obnovit jejich světlomety a vrátit jim průhlednost a lesk. Tím se zlepšuje viditelnost na silnici a celkový vzhled vozidla. Je důležité pečlivě dodržovat pokyny výrobce při používání této sady a dbát na to, aby se světlomety nepoškodily nebo neztratily své těsnění.
 

Náš tip:


K2 VAPRON PROFI sada na renovaci světlometů D7900
CAREX Sada na renovaci, leštění světlometů - velká 90710 
CAREX Sada na leštění světlometů NEW 90709 
MOTIP Sada na renovaci světlometů aut 359248 
SHERON Sada na leštění světlometů 1519910 
Celou nabídku naleznete ZDE 
 

Další ADR tipy pro údržbu vozu:




Autor článku
Lukáš Pastrňák

Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.