Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat kleště které by neměly chybět ve vaší dílně

Jak vybrat kleště které by neměly chybět ve vaší dílně

23. 03. 2023
|
Kleště jsou jedním z nejdůležitějších nástrojů v každé dílně, ať už se jedná o domácí dílnu či profesionální průmyslový provoz. Existuje mnoho druhů kleští, a proto je důležité vybrat si správný typ kleští pro konkrétní práci. V následujícím článku si ukážeme některé základní druhy kleští, které by neměly chybět ve vaší dílně.

Kombinačky využijete pro zkrácení drátu i vytažení hřebíku

Kombinované kleště jsou určené k ohýbání, stříhání a štípání drátů i vytahování hřebíků. Tyto kleště rovněž skvěle poslouží k přidržování materiálu při vrtání a ohýbání plechu. Kombinované kleště mají široké spektrum použití a proto by měly být prvními kleštěmi, které si pořídíte. Obvyklá délka kombinaček je 180 mm.

Štípačky jsou vhodné především pro štípání drátů

Kleště slangově označované jako štípačky jsou vhodné ke štípání různých druhů drátů, včetně šteftů, hřebíků a spon. S pomocí špiček těchto kleští můžete snadno podbrat a odstřihnout jemné svazkové dráty. 



Kvalita čelistí u štípacích kleští je extrémně důležitá, nejenom z hlediska použitého materiálu, ale také preciznosti provedení. Při nákupu nových štípaček si zkontrolujte, jak přesně na sebe čelisti doléhají. Velikost štípacích kleští, která se dobře drží v ruce, obvykle činí 160 mm.

Siko kleště jsou nezbytným nástrojem pro instalatérské práce

Sikovky jsou běžnou součástí výbavy instalatérů, ale i domácích kutilů. Hlavní výhodou těchto kleští je možnost přizpůsobit šířku čelistí díky přestavitelnému kloubu. Čelisti jsou zoubkované a mají speciální vybrání pro uchycení materiálu kruhového tvaru. 



Siko kleště jsou užitečné pro montáž sifonů, utahování objímek, matic a šroubů. Doporučuje se pořídit si kleště o délce 250 mm, protože práce s nimi je pohodlná. 

Jak poznat kvalitní kleště?

Vybírejte kleště z kvalitního materiálu od prověřených značek. Důležitá je především kvalita oceli, ale také protiskluzový povrch rukojeti. Dražší, ale opravdu kvalitní jsou kleště Knipex.

O dost levnější, ale stále dostatečně kvalitní pro hobby účely jsou například kleště Yato. Kromě v článku zmíněných tří základní druhů kleští existují ještě např. speciální ohýbací kleště na žlaby a konektorové kleště. Ty však využijou hlavně profíci.

Vyberte si kleště u nás »

Další ADR tipy pro výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.