Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat multimetr do garáže i do domácnosti

Jak vybrat multimetr do garáže i do domácnosti

05. 03. 2023
|
Multimetr slouží k měření elektrických veličin a kombinuje funkce ampérmetru, voltmetru a ohmmetru v jednom univerzálním přístroji. Základní multimetry umožňují měření odporu, proudu a napětí, ale dražší modely disponují i dalšími praktickými funkcemi, jako je měření impulzů, frekvencí, teploty, otáček, osvětlení atd. V následujících řádcích vám ukážeme, proč byste si měli multimetr pořídit a jak vybrat ten pravý.

Jaké jsou druhy multimetrů?

Multimetry se vyrábí v několika základních provedeních, které se od sebe liší způsobem použití, cenou i přesností měření.

Ruční multimetry: Nejoblíbenější pro domácí kutily i mechaniky

Mobilní ruční multimetry jsou oblíbené díky své nízké pořizovací ceně a snadnému napájení bateriemi. Tyto přístroje jsou oblíbené nejen mezi elektrikáři a automechaniky, ale měly by patřit do základní výbavy každého domácího kutila. Ruční multimetry lze dále rozdělit na analogové a digitální.


 
  • Analogové multimetry jsou něco méně jsou méně přesné, ale zároveň méně náchylné na rušení. Nabízejí pouze základní funkce a nejsou příliš odolné. Dnes už se moc neprodávají.
 
  • Na druhé straně digitální multimetr s displejem je přesnější a nabízí mnoho funkcí. Díky jednoduché obsluze, rychlému a přesnému měření jsou digitální multimetry oblíbené nejen v průmyslu, stavebnictví, autoservisech a školních dílnách, ale také v domácnostech.

Stolní multimetry: Sofistikované přístroje pro profesionály

Stolní multimetry jsou větší přístroje, které jsou umístěny na pracovních stolech a často se používají v profesionálních autoservisech, laboratořích a dílnách. Nabízejí vysokou přesnost a množství doplňkových funkcí. Jejich výhodou je obvykle velký a dobře čitelným displej. Naměřené hodnoty lze také jednoduše přenést do počítače pomocí USB vstupu.

Klešťové multimetry: Když chcete měřit za chodu

Klešťový multimetr je vhodný pro měření napětí a proudu v situaci, kdy není možné odpojit měřený vodič. Díky kleštím můžete snadno změřit odpor, výkon, frekvenci, startovací proud i magnetické pole v okolí vodiče. Klešťové multimetry umožňují bezkontaktní měření, které je bezpečné, ale nejsou moc přesné při měření nižších proudů a napětí.

Na multimetru nešetřete

Všeobecné doporučení zní vybírat multimetry s cenovkou od 500 Kč nahoru. Při pořízení velmi levného multimetru musíte počítat s možnou chybovostí. Některé levnější multimetry mohou mít chybovost až 2 %, kvalitní přístroje měří s chybovostí pouze do 0,5 %. Ty opravdu kvalitní multimetry dokonce uvádí chybovost pouze 0,05 %.

Pokud chcete mít jistotu přesného měření a dlouhé výdrže multimetru, doporučujeme vám pořídit multimetr s cenou blížící se 1 000 Kč. Multimetry s cenou nad 1 000 Kč pak často nabízejí mnohem více funkcí a možností, které se vám můžou hodit. Nejdražší profesionální přístroje mohou stát i desítky tisíc korun.
Vyberte si svůj multimetr zde »

Další ADR tipy pro výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.