Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat pájku do dílny i do domácnosti

Jak vybrat pájku do dílny i do domácnosti

15. 03. 2023
|
Profesionální mechanici i domácí kutilové potřebují čas od času připájet nějaký ten konektor, opravit poškozenou koncovku kabelu nebo opravit upadlé dráty. Proto by měla být páječka součástí každé profi i hobby dílny. Uvažujete o tom, že si ji pořídíte? V tomto článku vám představíme základní typy pájek a páječek, jejich funkce a možnosti využití.

Cena pájky většinou odpovídá její kvalitě

Pokud občas potřebujete něco pájet a hledáte vhodnou páječku, můžete samozřejmě koupit nejlevnější trafopájku za pár stovek. Pokud však toužíte po kvalitní pájce, musíte počítat s investicí od 500 Kč nahoru. Je tedy důležité promyslet, jak často se budete pájení věnovat a v jakých konkrétních situacích budete páječku potřebovat. K rozhodování vám snad pomohou následující řádky.

Trafo pájka najde uplatnění v každé domácnosti

Mezi základní a cenově dostupný typy páječek se řadí trafo pájka. Ta pracuje na jednoduchém principu. Proud z trafa způsobuje ohřátí pájecí smyčky. Tento typ páječek má obvykle tvar pistole. 

Trafo pájka se oobře se drží a výborně zvládá i pájení větších spojů. Trafopájky se ale moc nehodí k letování citlivých elektrosoučástek. Po jejich sepnutí totiž dochází k vytvoření silného pulsu, který by je mohl poškodit.

Hrotová páječka je vhodná pro drobné elektro práce

Hrotová páječka je druhým nejznámějším páječek. Tvoří ji tlusté pero s hrotem, který se zahřívá. Na rozdíl od trafopájek se na hrotovou páječku nedá nabrat vrstva cínu, ten se aplikuje přímo na pájený spoj nebo součástku.

Hrotové páječky jsou vhodné pro drobné práce, jako například pájení miniaturních komponent na plošné spoje nebo při práci s velmi malými SMD součástkami. Manipulace s hrotovou páječkou je snadná a umožňuje přesné pájení drobných plošek.

Plynová páječky a aku pájky unsadní umožní i práci v terénu

Pokud potřebujete pájet v místech, kde je není přístup k elektrické síti, pomůže vám plynová pájka. Pájecí hrot se v ní z logiky věci zahřívá plynem, obykle propan-butanem. Na plynovou náplň vydrží páječka v provozu i několik desítek minut a umožní tak práci na stavbě, na chatě, při cestování atd. Plynové páječky si vás získají také multifunkčností. Můžete je použít na pájení elektronických součástek a kabelů, ale i na smršťování bužírek či plastů, připadně řezání či vypalování dřeva.

V poslední době roste také obliba aku pájek, které se svým výkonem blíží klasické trafo pájce. Jejich předností je především skladnost. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou.

Vyberte si pájku či páječku »

Další ADR tipy pro výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.