Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat správný zvedák či hever na auto

Jak vybrat správný zvedák či hever na auto

26. 03. 2023
|

Zvedák na auto patří do základní výbavy každé profesionální i domácí autodílny. Pracujete jako automechanik, nebo patříte mezi nadšence, kteří si dělají základní servis auta doma? V obou případech byste neměli podceňovat správný výběr heveru. Proto se společně podíváme na detailní srovnání zvedáků a heverů, abyste si dokázali vybrat ten pravý.
 

Základní rozdělení zvedáků na auto

Ještě před tím, než začnete projíždět širokou nabídku zvedáků na auto byste si měli odpovědět na několik základních otázek. Jaký a jak těžký automobil potřebujete zvednout? Na jakém místě budete hever nejčastěji používat? Jak často budete zvedák na auto využívat?

 

Na základě odpovědí na tyto otázky si sami snadno vyberete vhodný typ zvedáku, který bude odpovídat požadované nosnosti a kvalitě zpracování. Počítejte s tím, že menší hever, který použijete dvakrát za rok, bude o poznání levnější než profesionální zařízení do autodílny.
 

 


1. Pojízdné hydraulické zvedáky

První kategorií zvedáků auta jsou hydraulické zvedáky na auto s kolečky. Tyto hevery jsou praktické a snadno se s nimi manipuluje. Zároveň jsou celkem skladné a jejich zdvihová kapacita se pohybuje v rozsahu od 2 do 22 tun. Díky relativně nízké ceně jsou nejčastěji používaným typem zvedáků pro domácí účely. Pokud nepotřebujete auto zvedat často, jde o skvělou volbou. Jejich menší nevýhodou je potřeba pevného podkladu při zvedání.

Náš tip: BAHCO Pojízdný zvedák s nosností 3 t

 


2. Sloupové zvedáky (panenky)

Hydraulický zvedák na auto "panenka" je ideální pro zvedání velmi těžkých aut. Má kompaktní rozměry, velkou nosnost a vysoký zdvih, což je jeho velkou výhodou. Tento typ zvedáku je nezbytný v nákladních automobilech, ale také se hodí v autoservisu, domácí dílně, ale klidně ho můžete vozit i v kufru automobilu pro případ defektu.

Náš tip: COMPAC HYDRAULIK Podstavný zvedák (panenka) 20 t


3. Pneumatické (měchové) zvedáky

Pneumatický zvedák na auto je poháněn stlačeným vzduchem. Jeho výhodou je rychlejší zdvih a snížení vozidla než u hydraulických zvedáků, nižší hmotnost a potřeba méně síly ke zvednutí vozu. Je však třeba počítat s vyšší pořizovací cenou a vyšší hlučností.

Náš tip: NEO TOOLS Pneumatický zvedák 3,5T


4. Profesionální dvousloupové zvedáky

Dvousloupový zvedák na auto se skládá ze dvou sloupů umístěných vedle sebe a vysouvajících se z podlahy. Každý sloup má hydraulický válec a lano nebo řetěz, které spojují sloupy a umožňují snadné a rychlé zvedání a snižování vozu. 

Náš tip: Automobilový dvousloupový zvedák Profi line 3,5 

 

Tento typ zvedáku se často používá v profesionálních autoservisech pro rychlé a efektivní zvedání vozidel. Musíte však počítat s investicí v řádu několika desítek tisíc korun.

 

Vyberte si další nářadí a vybavení do autodílny »

 

Další ADR tipy pro výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.