Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat správnou nabíječku autobaterií

Jak vybrat správnou nabíječku autobaterií

12. 03. 2023
|
Možná se vám stalo, že jste ráno nebyli schopní nastartovat auto. Tento problém obvykle způsobí vybitá autobaterie. Pro tyto situace je dobré mít po ruce startovací kabely, které vám pomohou nastartovat v případě nouze. Rozhodně však zvažte také autonabíječku, která dobije baterii na plnou kapacitu. V následujících řádcích společně vybereme tu nejlepší nabíječku autobaterií.

Krok č.1: Jakou baterii potřebujete nabít?

 
Typ vozidla Napětí akumulátoru
Motorky 6 V
Osobní automobily 12 V
Nákladní automobily, dodávky,  některá SUV 24 V
 

Druhy automobilových nabíječek

Existuje několik základních skupin nabíječek, které se liší využitou technologií a počtem funkcí. Předtím než začnete hledat vhodnou autonabíječku, doporučujeme zjistit, jaký typ autobaterie je ve vašem vozidle a na základě toho zvolit nejvhodnější nabíječku.

1.Klasická autonabíječka je vhodná pro starší typ autobaterií

 
Autonabíječka s transformátorem je sice nejlevnější, ale musí být neustále kontrolována během nabíjecího procesu. Proto už tento druh nabíječky není příliš populární. Klasická nabíječka je vhodná pro starší typ autobaterie s kapalným elektrolytem, ale nepoužívejte je pro gelové autobaterie, mohly by je poškodit.

2.Automatická nabíječka akumulátorů řídí proud nabíjení dle potřeby


Automatická nabíječka pro autobaterie automaticky detekuje úroveň vybití baterie a podle toho řídí výkon dodávaného proudu. To zlepšuje efektivitu nabíjení a prodlužuje životnost baterie. Po dokončení nabíjení se autonabíječka sama vypne. Tyto nabíječky jsou vhodné pro olověné i gelové autobaterie.

3.Udržovací nabíječka autobaterií hlídá stav akumulátoru


Udržovací autonabíječka poskytuje pouze nízké proudy (v řádu desetin ampérů) a měly by být připojeny k již plně nabitým bateriím. Udržovací nabíječky obvykle mají přepínač mezi 6 a 12 V. Lepší modely mohou zvládat i 24 V, takže je možné je použít pro nabíjení baterií v kamionu. Proces funguje podobně jako u automatických nabíječek. 


Nabíječka průběžně měří napětí. Pokud napětí klesne pod určitou úroveň, obvykle 13 V, spustí se nabíjení s nízkým proudem. Baterie se tak postupně dobíjí do plna, při kterém není téměř zahřívána. Jakmile napětí dosáhne určité úrovně, nejčastěji 13,8 V, nabíjení se ukončí. Tento proces může trvat klidně i celou zimu. Pro vás je důležité, že se baterie opotřebovává jen minimálně a je stále připravena k použití.

4.Invertorová nabíječka autobaterií je lehčí a skladnější

Invertorová autonabíječka funguje na podobném principu jako běžná automatická nabíječka, je však skladnější a má nižší hmotnost. Profesionální invertorovou nabíječku pak ocení profesionální autoservis. Obvykle má totiž různé bonusové funkce, jako např. různé nabíjecí profily a ochranu proti zkratům a přehřátí.

5.Nabíječka se startovacím zdrojem

Podobně jako startovací kabely, autonabíječka se startovací funkcí pomáhá nastartovat automobily se slabšími autobateriemi. Autonabíječky se startovou funkcí mají jinak podobné funkce jako automatické nabíječky. Při výběru nabíječky dbejte na dostatečný startovací výkon vzhledem k baterii ve vašem vozu.

6.Multifunkční autonabíječka pro komplexní kontrolu akumulátoru

Multifunkční autonabíječka kromě funkce nabíjení nabízí také schopnost diagnostiky stavu autobaterie a odhad její životnosti. Tyto nabíječky jsou často používané v profesionálních provozech a hodí se k dobíjení akumulátorů větších vozidel jako jsou kamiony či autobusy. S ohledem na rozšířené funkce je třeba počítat s vyšší cenou.

7.Solární nabíječky nepotřebují zásuvku, ale vybitou baterii neoživí

Solární nabíječka je vhodná pro všechny typy autobaterií, ale spíše slouží k udržování baterie než k úplnému dobíjení, protože nemá dostatečný výkon pro dobití vybité baterie. Solární panel se obvykle umístí na čelní sklo.

Jak se používá autonabíječka?

Pokud vás zajímá, jak se nabíječka používá, přečtěte si návod výrobce, případně náš článek 5 tipů, jak udržet autobaterii v kondici, kde také najdete stručný návod na použití nabíječky.
 

Náš tip:

OSRAM BATTERYcharge 908 Inteligetní nabíječka
GYS GYSFLASH 50.12 HF FV 026056 Nabíječka autobaterii 
NOCO GENIUS 10 Automatická nabíječka 6/12V, 10A
GYS FRANCE Batium 7.24, 6/12/24V +11A  
Bosch nabíječka baterii C3 6V/12V
Celá nabídka ZDE .....

 

Další ADR tipy k výběru nářadí a příslušenství:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.