Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat a jak nastavit momentový klíč?

Jak vybrat a jak nastavit momentový klíč?

15. 02. 2023
|

Pokud jde o utahování šroubů nebo šroubů, je momentový klíč jasnou volbou profesionálů. Momentový klíč vám umožní utahovat šrouby podle specifikací výrobce. Tím je zajištěno, že šrouby nestrháte, ale ani nezůstanou nedotažené. V tomto článku najdete faktory, které byste měli zvážit při nákupu momentového klíče.

Co je vlastně momentový klíč?

Momentový klíč je nástroj používaný k aplikaci určitého dotahovacího momentu na spojovací prvek (šroub, případně matku). Síla točivého momentu se obvykle vyjadřuje v Newton metrech (Nm).


Kdy a kde používat momentový klíč?

Příliš silné utažení šroubu může způsobit jeho deformaci, na druhou stranu nedostatečné dotažení může způsobit uvolnění spoje. Momentové klíče se používají právě u spojů, kde je důležité dosáhnout určité úrovně krouticího momentu.

 Příkladem může být například výměna pneumatik, případně náročnější opravy automobilů. Při použití momentového klíče je důležité dodržovat pokyny výrobce. Kromě toho by momentový klíč měly být pravidelně kalibrován, aby byla zajištěna jeho přesnost.

Typy momentových klíčů

Momentové klíče se dělí na mechanické momentové klíče (analogové) a elektronické momentové klíče (digitální). Oba druhy jsou ve skutečnosti mechanické, elektronika se stará pouze o pohodlnější obsluhu. 

Digitální momentový klíč používá senzory k měření velikosti aplikovaného točivého momentu. Jsou obvykle přesnější než mechanické klíče, ale jsou také dražší. Digitální momenťák vás upozorní hlasitým zvukem ve chvíli, kdy dosáhnete správného momentu dotažení. Sofistikovanější varianty také umožňují ukládat různé momenty, abyste je příště nastavili rychleji.

Dále dělíme momentové klíče na:

  • ohybové momentové klíče
  • zkrutné (torzní) momentové klíče
  • ráčnové momentové klíče

Vyberte si momentový klíč »

Jak vybrat velikost momentového klíče?

Výběr správné velikosti momentového klíče je důležitý. Nejčastěji se dnes prodávají tyto 4 velikosti:
Rozpětí síly (momentu) utažení se obvykle zvyšuje úměrně s velikostí klíče. Moment utažení nastavte vždy dle pokynů výrobce!

Pro správnou funkčnost je důležitá kalibrace

Momentové klíče je potřeba pro správnou funkci pravidelně kalibrovat, obvykle jednou ročně. Některé klíče se však dodávají s vestavěným kalibračním mechanismem. Tyto klíče jsou dražší, ale také přesnější a snadněji se používají.

Další ADR tipy pro údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.