Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat nýtovací kleště do dílny i do domácnosti

Jak vybrat nýtovací kleště do dílny i do domácnosti

19. 03. 2023
|
Každý z nás se občas ocitne v situaci, kdy potřebuje napevno spojit dva různé materiály. Už jste vyzkoušeli nýtování? Jde o proces spojování dvou nebo více materiálů pomocí speciálních nýtovacích kleští a nýtů, které vytváří trvalý a pevný spoj. Nýtování se používá v mnoha oblastech. Například ve strojírenství, stavebnictví, automobilovém průmyslu. V tomto článku se podíváme na základní principy nýtování a na to, jak vybrat nýtovací kleště pro vaše potřeby.

Jak vlastně funguje nýtování?

Nýtování funguje na principu vložení nýtů do otvorů v materiálu a následném roztažení nýtů, což vytvoří pevný a trvalý spoj. K nýtování budete potřebovat nýtovací kleště a nýty. Ty jsou vyrobeny z kovového materiálu, nejčastěji z hliníku, mědi nebo oceli. Vyrábí se různé druhy nýtů, například slepé nýty, trubkové nýty a vložené nýty.

Jak vybrat správné nýtovací kleště?

Pro výběr správných nýtovacích kleští je důležité zvážit několik důležitých aspektů:
 

1.Typ nýtů
Existuje mnoho různých typů nýtů a každý typ potřebuje specifické nýtovací kleště. Nejčastěji používané nýtovací kleště jsou určeny pro tzv. slepé nýty. Ty se používají hlavně pro spojení plechů. Pokud potřebujete spojit silnější materiály, jako jsou například kovové roury, budete potřebovat větší a silnější kleště.

2.Velikost nýtovacích kleští
Velikost kleští záleží na velikosti nýtů, které budete používat. Budete-li nýtovat tenčí materiály, budete potřebovat menší kleště. Na nýtování silnějších materiálů jsou vhodné větší kleště.

3.Materiál nýtovacích kleští
Nýtovací kleště by měly být z pevného materiálu s odolnou konstrukcí. Vybírejte raději o něco dražší nýtovačky z kvalitního materiálu, který bude odolný vůči opotřebení a vydrží i časté používání.

 

Základní druhy nýtovacích kleští

  1. Ruční nýtovací kleště jsou vhodné pro domácí použití a menší projekty. Často jsou v balení s nýtovacími hroty různých velikostí. Jsou obvykle vhodné spíše pro nýtování tenkých materiálů.
  2. Pneumatická nýtovačka využíváí stlačený vzduch k pohonu nýtování. Je vhodná pro velké objemy nýtování. Často je k vidění v průmyslových výrobních linkách.

  1. Nýtovací kleště pro matice jsou obvykle vybaveny speciálními nýtovacími hroty, které jsou navrženy tak, aby přesně pasovaly na maticové nýty. Nýtování maticovými nýty je rychlý a spolehlivý způsob spojování materiálů, a to i v případě, kdy je potřeba vytvořit pevné a odolné spojení, například v průmyslové výrobě.

Jaký je základní postup při nýtování nýtovacími kleštěmi?

Přesný postup nýtování by měl být přiložený u každých nýtovacích kleští, ale za nás by měl vypadat asi takto:
 
  1. Nejprve do materiálů, které chcete spojit, vyvrtejte otvor s přesným poloměrem podle velikosti nýtu (poloměr najdete ve strojnických tabulkách).
  2. Vložte trhací nýt do vyvrtaného otvoru a vsuňte trn nýtu do nýtovacích kleští.
  3. Kleště pevně stiskněte, až se těleso nýtu radiálně roztáhne a vytvoří se spoj.
  4. Pro vyjmutí trnu z kleští stačí kleště maximálně otevřít a trn se vysune sám.
  5. Každopádně je důležité dodržovat správný postup nýtování a používat správný typ nýtovacích kleští a nýtů, aby se zajistil pevný a spolehlivý spoj.

Vyberte si nýtovací kleště »

Další ADR tipy pro servis a výběr nářadí:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.