Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Proč vám pískají brzdy v autě a jak ho vyřešit?

Proč vám pískají brzdy v autě a jak ho vyřešit?

08. 03. 2023
|
Zvuk pískajících brzd je rušivý a extrémně nepříjemný. Zkušení řidiči se s tímto jevem jistě už setkali. Někoho však může intenzita pískání překvapit. Většinou však není třeba panikařit. Často se jedná o drobnosti, které časem zmizí samy, nebo o běžné opotřebení, které lze vyřešit výměnou brzdových komponentů. Brzdy jsou však jedním z nejdůležitějších bezpečnostních prvků vozidla, proto byste jejich údržbu neměli podceňovat.

Sjeté brzdové destičky

Většina moderních aut má už systém, který sleduje opotřebení brzdových destiček. V případě potřeby se rozsvítí kontrolka na přístrojové desce. Po rozsvícení kontrolky byste neměli ujet více než 1000 až 2000 kilometrů v závislosti na jízdním stylu. 

Zdrojem pískání mohou být také indikátory opotřebení brzdových destiček, tedy malé kovové plíšky, které jsou umístěny na destičkách. Ty svým třením o brzdový kotouč vydávají charakteristický zvuk.


 

Nečistoty v brzdové soustavě

Štěrk, prach a písek mohou pronikat do úzkého prostoru mezi brzdovými destičkami a kotouči, což může způsobit pískání brzd. Tento problém se netýká pouze ojetých vozů, ale může se klidně projevit u nového auta. Nekvalitní brzdové destičky mohou obsahovat i kovové nečistoty, které vedle pískání můžou vybrousit dokonce i drážky do brzdového kotouče. 

Jak vyčistit brzdy doma?

Čištění brzd je snadné a jednoduché a základní čištění můžete zkusit i doma. Čistič brzd je k dispozici v menších objemech ve sprejích, ale také větší množství v kanystrech nebo barelech. Pokud jste koupili větší balení čističe, je vhodné ho před použitím nalít do nádoby s rozprašovačem.

Postup čištění brzd

 
  • Sundejte kolo, abyste měli snadný přístup k brzdám.
  • Důkladně protřepejte sprej s čističem brzd. 
  • Naneste čistič brzd tenkou a rovnoměrnou vrstvou na ošetřovanou plochu a nechte působit. 
  • V případě potřeby opakujte předchozí krok, dokud znečištění nezmizí.

Vyberte si čistič brzd »

Koroze na brzdových kotoučích

Pokud auto stojí venku ve vlhkém prostředí po několik dní a nejezdíte s ním, může dojít k povrchové korozi brzdových kotoučů. To způsobuje pískání při bezdění. Rez se obvykle obrousí behem několika prvních zabrzdění. Pokud se však koroze neodstraní, může se na kotouči vytvořit hrana, která musí být odfrézována. V nejhorších případech bývá nutné kotouče vyměnit.

Máte dostatečně promazané pohyblivé komponenty brzd?

Příčinou problémů s brzdami může být také nedostatečná lubrikace pohyblivých součástek brzdové soustavy. Ty potřebují prostředí, které nebrání jejich činnosti. Třmeny a vymezovací plíšky, ve kterých se pohybují brzdové destičky, musí být čisté a namazané měděnou pastou. Čepy se mažou silikonovým mazivem, které odolává teplu.

Další ADR tipy:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.