Hlavní stránka Blog Rady, tipy a návody Jak vybrat tu správnou gola sadu

Jak vybrat tu správnou gola sadu

26. 02. 2023
|

Správný kutil, ale hlavně profesionál by měl mít svou vlastní gola sadu. Jejich široký sortiment gola sad nám však výběr toho správného kufříku zrovna neulehčuje. V tomto článku vám přiblížíme a poradíme, jaká gola sada je pro vás nejlepší.

Co je to gola sada?

Gola sada je praktická sada nářadí v plastovém či kovovém kufříku. Každá gola sada vždy obsahuje ráčnu. Na ráčnu se následně nasazují nástavce, kterými povolujete a dotahujete šroubové spoje.


Jak často budu gola sadu potřebovat?

Asi nemá cenu kupovat drahé profesionální gola sady, pokud je potřebujete sotva jednou měsíčně na příležitostné práce na baráku. Toto pravidlo však lze také obrátit. Pokud nástrčné klíče používám na denním pořádku, není vhodné pořizovat levné gola sady, které každodenní nápor většinou dlouho nevydrží. Pro profi použití doporučujeme např. gola sady Vigor.

Gola sady dále dělíme dle velikosti

Velikost gola sady se zpravidla určuje dle velikosti čtyřhranu na ráčně. Čtyřhran je část, která spojuje hlavice (klíče a ořechy) s ráčnou.

Gola sady 1/4"

Gola sady 1/4" jsou také známé jako malé gola sady. Najdou uplatnění v domácnosti i kutilské dílně. Využívají se pro dotažení a povolení šroubů a matek do velikosti závitů M10. Hlavice v této sadě bývají většinou ve velikostech 4 až 14 mm, což vám pochopitelně např. v autodílně autodílně stačit nebude, ale jako doplněk ke zbytku nářadí se hodí i sem.

Gola sady 1/2"

Gola sady 1/2" patří mezi nejprodávanější velikosti. Pokud pořizujete novou sadu do údržbářského koutku, případně do vlastní dílny či garáže, můžeme gola sadu 1/2 jen doporučit. Protože má široké rozmezí hlavic 8 až 32 mm, používá se na různé práce doma i při opravě automobilů. Vhodná je pro matice a šrouby se závitem do velikosti M22.

Gola sady 3/8"

Gola sady 3/8" jsou ideální volbou pro údržbáře a opraváře. Tato velikost je na půli cesty mezi 1/4" a 1/2". Mají široké spektrum velikostí hlavic od 6 do 24mm. Využívají se jak na menší, tak i větší šrouby velikosti od M4 až po M14.

Gola sady 3/4"

Gola sady 3/4" jsou extra velké. Používají se především pro opravy traktorů, kombajnů a nákladních automobilů i dalších velkých strojů. Rozmezí hlavic je 18 až 50 mm.

Vyberte si gola sadu u nás »

Další ADR tipy pro výběr nářadí a údržbu vozu:

Autor článku
Lukáš Pastrňák
Jako velký milovník aut jsem v roce 2015 založil vlastní e-shop adrautodily.cz a kamennou prodejnu v Ostravě. Prodávám autodíly, autodoplňky, autokosmetiku, oleje i další produkty na auta všech značek za velmi příznivé ceny. S láskou k autům jsem začínal jako automechanik. Později jsem byl zaměstnán v nadnárodní společnosti, která se specializovala na prodej autodílů. Díky této práci jsem získal mnohaleté zkušenosti v oboru. Dále se moje cesta ubírala směrem k vlastní firmě. Založil jsem v Ostravě prodejnu specializovanou na prodej náhradních autodílů a e-shop s náhradními díly na auta všech značek, které dodáváme po celé České republice. Své zkušenosti s autodíly a všeho, co s auty souvisí, sdílím veřejně na blogu na mém e-shopu adrautodily.cz.

Zobrazit blog o autech, autodílech, autokosmetice a dalších výrobcích a novinkách ze světa aut.